Kis híján nemzeti egységkormány jön létre Olaszországban

Hírek2021. feb. 13.MTI, Növekedés.hu

Politikai-szakértői kormány jön létre Olaszországban, a 23 miniszterből nyolcat nem pártok adnak. Egyetlen párt kivételével az összes nagy politikai formáció részt vesz a Mario Draghi vezette kabinetben. A legtöbb tárcát az elitellenes 5 Csillag Mozgalom kapja, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi pártjai is részt vesz a kormányzásban a balközép Demokrata Párttal együtt.

Mély gazdasági és egészségügyi válság közepén alakul meg Olaszországban Mario Draghi vezetésével egy politikai-szakértői kormány, amelyben a balközép Demokrata Párt, a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia és a jobboldali Liga is részt vesz.

Egyedül a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei jobbközép formáció marad ki az egységkormányból.

Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este megerősítette, hogy elfogadja a miniszterelnöki megbizatást Sergio Mattarella olasz államfőtől.

Az új kormányban a huszonhárom fős csapatból nyolc a szakértő, tizenöt pártpolitikus. A miniszterek közel egyharmada nő.Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult "csapatban" a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt.

Az eddigi kormánypártok közül a legnagyobb parlamenti erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott.

A kormányba belépő, Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) szintén három minisztériumot szerzett, és hasonlóan hármat kapott a jobboldali Liga is.

A Matteo Salvini vezette párté lett a jelentős súlyú gazdasági fejlesztési minisztérium, élén Giancarlo Giorgettivel, aki Salvini tanácsadójaként és Mario Draghi közeli barátjaként ismert. A Liga kapta meg az újonnan felállított idegenforgalmi tárcát, valamint a fogyatékkal élőkért felelős minisztériumot, melynek létrehozását a Liga javasolta.

Nem történt váltás az egészségügyi tárca élén, melyet továbbra is Roberta Speranza, a baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) minisztere vezet.

A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) egy tárcát tartott meg a korábbi kormányban birtokolt kettő helyett.

Az eddig is kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom négy tárcát, a balközép Demokrata Párt is három miniszteri bársonyszéket kap.
   
A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben teszi le esküjét, és a jövő hét elején kér bizalmat a parlamenttől.