Káosz az olasz politikában: Draghinak Berlusconi segíthet

Elemzések2021. feb. 6.Sz.A.

Még mindig nem tudni, mely pártok vennének részt Mario Draghi új kormányában, a lakosság 60 százaléka támogatná az új kormányfőt. Azt sem biztos, hogy szakmai vagy politikai kormányzás jöhet. A 84 éves Silvio Berlusconi mentheti meg a helyzetet, de Matteo Salvinin is sok múlik, aki bejelentette, hogy nem vétózza meg a kormányt. A kormányválság oka, hogy Olaszországban nincsenek stabil politikai blokkok, a kis pártok pedig rendszeresen zsarolnak.

Még mindig nem látni, mely pártok és milyen program mentén vennénk részt az új olasz kabinetben, miközben a gazdasági és egészségügyi válság közepén Mario Draghi megpróbál elegendő politikai pártot meggyőzni szakértői vagy politikai kormánya támogatásához. 

Elvileg az eddig kormányzó elitellenes 5 Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt támogatásával, és még egy párt bevonásával jöhetne létre az új olasz kabinet, amelynek vezetésével a 73 éves Mario Draghit, az Európai Központi Bank előző elnökét kérte fel Sergio Mattarella köztársasági elnök.

A válság oka, hogy nemrég kilépett a koalícióból egy kétszázalékos támogatottságú párt, az Élő Olaszország, melynek vezetője Matteo Renzi korábbi miniszterelnök. A szenátusi többség nélkül maradt - egyébként a legnépszerűbb politikusnak számító - Giuseppe Conte kormányfő ezután benyújtotta a lemondását.

A kormánybuktató Renzi támogatottsága bezuhant, felmérések szerint a szavazók fele szerint ő jött ki rosszul a válságból.

Elitellenes párt az elit kormányában?

Szombatig Mario Draghi csak a Demokrata Párt támogatására számíthatott egészen biztosan - legalábbis az eddigi tárgyalásokból ez szűrhető le. A másik fő kormánypárt, a Beppe Grillo komikus által alapított, kifejezetten az elit ellen szerveződő Öt Csillag ugyanis választás elé került. 

Vagy feladják eredeti elveiket, és beállnak a pénzügyi elithez tartozó, korábban az olasz jegybankot és az EKB-t is vezető, a Goldman Sachsnál is magas pozíciókban dolgozó Mario Draghi mögé, vagy könnyen kikerülhetnek a kormányzásból.

Egy esetleges új voksolás során azonban szembesülhetnek azzal, hogy 3 évvel ezelőtti népszerűségük a felére olvadt, ami csak részben köszönhető a válságnak. Leginkább a szakmaiság hiányával, a párton belüli széthúzással és a megfelelő vezetők hiányával magyarázható.

A párt elnöke, a külügyi tárcát vezető 34 éves Luigi Di Maio politikailag súlytalan, tapasztalatlan, így nem véletlenül kellett 2018-ban kívülről, a politikai porondon addig nem szereplő jogászprofesszort, Giuseppe Conte-t behozni a kormány élére.

Ráadásul a tavalyi tíz százalékos recesszió után egyelőre nem is körvonalazódik, milyen kormányprogrammal lehetne  újraindítani az olasz gazdaságot.

Az Öt Csillag Mozgalom egyik legfontosabb célkitűzése, az alapjövedelem bevezetése és a szegények megsegítése volt annak idején, most pedig egyelőre azt sem tudni, miből finanszírozzák az idei költségvetést. Tavaly 9 százalék körüli volt a GDP arányos hiány, idén is legalább 7 százalék várható, miközben a GDP arányos államadósság év végére 160 százalékra emelkedik.

Berlusconi lesz a mérleg nyelve?

Mindenesetre a SzuperMario néven is emlegetett Draghi külföldi és hazai elismertsége, elfogadottsága kétségtelen: az euró megmentőjeként és jó szakemberként tartják számon Európában és hazájában is. A hozzá fűződő állampapír vásárlási programmal rengeteg segítséget nyújtott Olaszországnak is, ráadásul az olasz államkincstár élén is sikeres programokhoz adta a nevét.

Egy Draghi vezette kabinet lakossági támogatottsága meglehetősen biztos, már most 60 százalékon áll - olvasható ki a Corriere della Sera milánói napilapban megjelent friss felmérésből.

Érdekes módon Draghi most onnan kaphat segítséget, ahonnan a legkevésbé várhatta: a 84 éves Silvio Berlusconi vezette, 7-10 százalékos támogatottságú Forza Italiától, amely ezzel viszont megbonthatja a jobbközép ellenzéket. 

Berlusconi jelenleg kereszténydemokrata képviselő Európa Parlamentben, a Néppárt frakciójában, de aktívan részt vesz az olasz belpolitikában. Már jelezte, hogy beáll Draghi mögé, és ez most perdöntő lehet.

A jobboldal másik két nagy pártja a Matteo Salvini vezette Liga, és a Giorgia Meloni fémjelezte Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia), de ez a két párt együtt - vagyis Berlusconi nélkül - nem kapna kormányzáshoz elegendő, biztos politikai többséget egy esetleges előrehozott választás során a felmérések szerint.

Visszaüt, hogy nincsenek stabil politikai blokkok

A mostani helyzet ismét rámutat arra az alapvető problémára, hogy Olaszországban nem alakultak ki a stabilnak tekinthető politikai tömbök, hanem a kisebb pártok állandó zsarolási potenciált képeznek.

Silvio Berlusconi példája ezt jól mutatja: ő volt Olaszország leghosszabban hivatalban lévő kormányfője, 2001 és 2006 között egyedül ő töltötte ki a teljes mandátumát. Legnagyobb ellenfele, Romano Prodi csak rövid időre tudott egy balközép blokkot létrehozni ellene, Olajfa néven, de ennek már nyoma sincs. A Berlusconi vezette kSzabadság Háza nevű, a jobbközép pártokat összefogó platform is csak átmeneti volt

Most Draghinak is egyenként kell győzködnie a kisebb-nagyobb pártokat.

A Giorgia Meloni vezette, 15 százalék körüli támogatottságú Olasz Testvérek még csak-csak kiállt a bankár mellett, vagy legalábbis nem szavazott volna ellene a fontosabb kérdésekben. Ez azonban gyorsan változott: a jobboldali párt vezetője pénteken már kijelentette, hogy mégis új választásokat és új parlamentet akar, és nem támogatja Draghit.

Nagy kérdés, mit szeretne most a 22-23 százalékos támogatottságú Liga, amely most megnyerné a választásokat, de nem lenne elegendő mandátuma a kormányzáshoz.

Szombati hírek szerint Matteo Salvini nem vétózná meg a Draghi kabinetet, kérdés azonban, mit kérne ezért cserébe.

Elemzők szerint valószínűtlen, hogy visszalépne egy ugyanolyan, az 5 Csillag Mozgalom és Demokrata Párt vezette kormányba, ahonnan 2019-ben távozott, és szinte biztosra vehető, hogy népszerűtlen döntések is szerepelnének az új kabinet listáján. Másrészt nem vetne jó fényt a Ligára, ha a jelenlegi válságban akadályozná az új kormányt.

Jöhet a szakértői kormányzás?

A kormányzati tárgyalások során kulcsfontosságú lehet Giuseppe Conte szerepe, akinek népszerűsége a legmagasabb, 55 százalékos, és hozhatná az 5 Csillag Mozgalom támogatását. Személy szerint mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy "ő biztosan nem lesz akadálya az új kabinetnek, a szabotőröket máshol kell keresni".

Esélyes azonban, hogy - ha nincs politikai alku a kormányprogramról - egy szakmai kabinet megalakítása végül minden nagyobb pártnak inkább érdeke lehet, pont a várható népszerűtlen döntések elkerülése miatt.

Olaszország történetében amúgy nem ritka a szakértői kabinet: legutóbb Mario Monti közgazdász alakított szakértői kormányt egy évre 2011-ben, akkor szintén egy válságból kellett kivezetni az országot. 

Az ország nagy része mindenesetre február elsején megnyitott, újraindultak a múzeumok, éttermek, kávézók, és a közlekedés is.

A koronavírus fertőzés hulláma levonulóban van az országban, de egy északi körzetet, Alto Adige-t nemrég ismét le kellett zárni. A koronavírussal kapcsolatba hozható elhunytak száma meghaladta a 90 ezret, ami Nagy-Britannia után a második legmagasabb szám Európában.