Kísérleti vakcinákkal oltják a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit Kínában

Hírek2020. szept. 8.Növekedés.hu

Kína egészségügyi vészhelyzeti programja keretében a Sinovac Biotech Ltd alkalmazottjainak körülbelül 90 százalékát és családtagjaikat oltották be a cég által kifejlesztett kísérleti oltóanyaggal - jelentette be a vállalat vezérigazgatója, Yin Weidong.

A Sinovac, amelynek CoronaVac nevű készítménye a klinikai tesztek harmadik szakaszában jár a vészhelyzeti program egyik résztvevője, körülbelül 2-3 ezer alkalmazottjának és családjaiknak ajánlotta fel az oltóanyagot, közölte a Reuters hírügynökséggel Yin Weidong.

A cikk szerint a távol-keleti ország kevés információt tett közzé a júliusban indított vészhelyzeti programról. Az oltások jelentős száma azonban arra utal, hogy a kísérleti vakcinát széleskörűen használják abban a reményben, hogy a legfontosabb területeken dolgozókat megvédhetik a COVID-19 esetleges újabb hullámától még akkor is, ha a szer kísérleti vizsgálatai jelenleg is zajlanak.  

A program meghatásozott célcsoportokra irányul, így az egészségügyiekre, az élelmiszer piacokon, a közlekedésben és a szolgáltatások területén dolgozókra.

Oltóanyag fejlesztőként és gyártóként egy új fertőzési hullám közvetlenül befolyásolhatja tevékenységünket
magyarázta Yin Weidong egy pekingi nemzetközi kereskedelmi vásáron, miért vonták be vállalatát a programba.

Az eredmények bizonyíthatják, hogy az oltóanyag biztonságos. Az ilyen adatok azonban, amelyek nem a részletesen szabályozott klinikai tesztek eredményeként születnek, nem képezhetik a hatósági felülvizsgálatok anyagát és nem szolgálhatnak döntő bizonyítékul a kereskedelmi hasznosítás engedélyezésére

mondta Yin Weidong.

Azok, akik éltek a lehetőséggel és beoltatták magukat, az oltás előtt tájékoztatást kaptak az esetleges mellékhatásokról, illetve arról, hogy az oltóanyag egyenlőre csak a középső tesztszakaszban jár.

Yin Weidong, akit szintén beoltottak, elmondta: előzetesen kikérdezték egészségügyi állapotát illetően. Szólt arról is, hogy az oltás „nagyon ritkán” jár kedvezőtlen mellékhatással.

A Sinovac által szponzorált, 600 résztvevővel lebonyolított, középső szakaszos kísérletek szerint ezek között a fáradtság, a láz és a nagyon enyhe fájdalom jelentkezhet.

Az eddigiekben még egyetlen oltóanyag sem jutott a sok résztvevős tesztek utolsó szakaszába. Így egyikük sem bizonyíthatta, hogy hatékony és kellően biztonságos az ellen a vírus ellen, amely világszerte már több, mint 870 000 halálesetet okozott.