Kiterjedt csapássorozattal büntette Iránt az USA

Hírek2024. feb. 3.F. P.

Megjött az amerikai válasz a jordániai támaszpontot ért iráni támadásra, melyben amerikai katonák hatltak meg. Több mint 80 csapást mértek iráni milíciákra.

Az előzetes amerikai bejelentésnek megfelelően péntek este kiterjedt csapássorozatot mértek iráni milíciákra, illetve Irán által támogatott fegyveres csoportokra, létesítményekre, fegyverraktárakra.

Összesen több mint 80 légicsapást hajtottak végre irak és Szíria területén, de közvetlenül Irán terültét nem érintette az akció.A csapássorozat válasz a jordániai támaszpontot ért iráni dróntámadásra, melyben 3 amerikai katona életét vesztette és több mint 40-en megsebesültek.

Az ok ennél valójában kiterjedtebb is lehet: Irán áll a hajókat támadó húszik mögött, a Hezbollah terrorszervezetet is lényegében ő működteti, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a Hamász felfegyverzésében és kiképzésében is komoly szerepet játszott.

Mindkét fél hangsúlyozza, hogy nem akar közvetlen háborúba bonyolódni egymással, Irán számára meglehetősen kockázatos is egy teljes katonai infrastruktúráját megsemmisítő csapássorozat. Az ügy nem zárult le: az amerikai védelmi miniszter folyamatos műveletsorozatot helyezett kilátásba.