Kiváló kutatási infrastruktúrák Magyarországon

Hírek2021. dec. 17.Növekedés.hu

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerő okleveleket adott át Magyarország kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó kutatási infrastruktúráinak Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában megtartott rendezvényen.

A kutatási-, fejlesztési- és innovációs (KFI) ökoszisztémán belül a kutatási infrastruktúrák az alapkutatásokban és a felfedező jellegű kutatásokban egyaránt nagy jelentőséggel bírnak, ezáltal tudományos eredményeikkel hozzájárulnak Magyarország gazdasági teljesítményének fokozásához.
Hazánk nemzetközi szinten is elismert tudományos kiválóságában a kutatási infrastruktúrák, valamint a felsőoktatási intézmények körül létrejött kutatási hálózatok jelentős szerepet játszanak. Nemzetközi kutatási együttműködéseink élénkülésével és az új kutatási hálózatok létrejöttével kutatási infrastruktúráink egyre hatékonyabban kapcsolódnak be a nemzetközi vérkeringésbe. 2021. december 16-án a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) kezdeményezésére első ízben kaptak elismerést Magyarország legkiemelkedőbbnek talált kutatási infrastruktúrái.

Az elismerő okleveleket összesen ötvenhét kutatási infrastruktúra és infrastruktúra-hálózat képviselői részére Palkovics László miniszter, Szabó István, az NKFI Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, valamint Fülöp Zsolt, a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság elnöke nyújtotta át.