Téli séta a nagymarosi Duna-parton, ahol a Duna áttör a hegyek közt

Utazás2021. dec. 18.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Alig egy órányira van Budapesttől a Dunakanyar gyöngyszeme Nagymaros. Nyáron kiváló fürdőhely de télen is érdemes elkirándulni oda és megnézni, ahogy a a lenyugvó nap fényében a túlparton kigyúlnak Visegrád fényei. A környéken a Börzsönyben kalandpark, vadregényes túraútvonalak és miniállatkert várják a látogatókat. Utazási ajánló képekkel.

Alig egy óra Budapestről

Idén ősszel az időjárás nagyon kedvező volt és csodás, napfényes meleg indiánnyárból fordultunk rá a hirtelen beköszönő télre. Azonban most sem kell feltétlenül elbúcsúzni a kirándulásoktól, hiszen ilyenkor is felfedezhetünk szebbnél szebb helyeket. 

Ha már kicsit unjuk a Normafát, a Budai-hegyeket, vagy a Pilis bérceit, akkor érdemes a pesti oldalon az M2-esen elindulni észak felé, mert nem is olyan messze a fővárostól igazi meseországba csöppenhetünk. A Börzsöny és a Dunakanyar ugyanis páratlan látvánnyal kényezteti el a kirándulni vágyókat, ráadásul olyan közel van Budapesthez (alig egy órányira), hogy könnyedén szervezhetünk oda kényelmes egynapos programot is.

A Dunakanyar ilyenkor is páratlan látvánnyal kényezteti el a kirándulni vágyókat

Váci panoráma

Akár tömegközlekedéssel (nagyon jó erre a vonatközlekedés), akár autóval könnyen megközelíthető a Börzsöny Duna-part felőli része és az odaúton gyönyörű táj vesz körül minket már nemsokkal azután, hogy elhagyjuk az agglomerációt. Aki pedig igazán szemfüles, az M2-es  autóút egyik rövid szakaszán Vác és a kanyargó Duna különleges panorámájában is megpillanthatja néhány másodperc erejéig.

A térképen jelölt szakaszon különleges váci panorámát láthatunk az útról

Vadregényes Törökmező

Utunk ezután két gyönyörű községen, Verőcén és Kismaroson vezet keresztül. Ez utóbbi településen a Kismarosi Duna holtágnál érdemes egy kis kitérőt tenni, és cserébe megismerhetjük, milyen lehetett a folyam ártere a szabályozás előtti időkben.

Mi, mielőtt eljutottunk az úti célunkig Nagymarosra, a Törökmezőre is felmentünk. Ide Kismarosról a Kóspallagi úton juthatunk. A Törökmezőn egy széles fennsíkon egy hegyi rétet találunk, ahol jól eshet egy kis séta, de ha bemegyünk az erdőbe, ott is sok az érdekes látnivaló, többek közt egy izgalmas kalandpark és egy ingyenesen látogatható mini állatkert is várja a látogatókat. A túrázni vágyók is megtalálhatják itt a számításaikat, a Havanna-forrás, a Korompa-patak és a Malomvölgyi-patak környéke igazán vadregényes kirándulóhelyek.

A törökmezői ingyenes miniállatkert; kép forrása: Törökmező Turistaház - Kalandpark és Kis-Állatpark (Facebook)

A Dunakanyar legszebb részén

A Törökmező után Nagymarosra indultunk tovább. Ez a festői település a Dunakanyar legszebb részén épp Visegráddal szemben fekszik a Börzsöny lábánál. Nagymaros önmagában is szép lenne, a Kálvária templommal, gyönyörű házikóival és impozáns villáival, mint például a Vera-lak, de ami igazán különlegessé teszi az a táj, ami körül öleli.

A téli Duna-part Nagymaroson

Leérve a partra velünk szembe Visegrád hegyorma magasodik, melynek csúcsán a vár őrzi a Dunát. A hegyoldalban pedig a Salamon-torony áll évszázadok óta rendületlenül.

A túlparton a Visegrádi-vár, lent a hegy lábánál pedig a Salamon-torony

Ha így szembe állunk a várral, balra tekintve a Kisoroszi Szigetcsúcs, nyári strandolások színhelye látható.

Messze a folyó közepén ott a Kisoroszi Szigetcsúcs

Azonban jobbra fordulva talán még impozánsabb látvány tárul a szemünk elé. Ahogy a Duna hömpölyög a völgyében a Pilis és a Börzsöny által közrefogva a lemenő nap fényében egészen festő szépségű.

A Duna hömpölyög a völgyében a Pilis és a Börzsöny által közrefogva a lemenő nap fényében

Velünk szembe egyébként Visegrád városa is igazán hangulatos látképet teremt. Érdemes megvárni, míg kigyúlnak a település lámpái, és fényük táncot jár a vízen.

Kigyúltak Visegrád fényei

Nyaranta strandolni is lehet

A nagymarosi Duna sétány amúgy nagyon szépen ki van építve. Nyaranta strandként funkcionál, és ehhez minden szükséges infrastruktúra rendelkezésre is áll a helyszínen. Van halsütő, nyilvános mosdó, zuhany, öltöző, játszótér és padok, a kanyargó Duna pedig széles homokos – fövenyes partot rakott le, ahogy elkanyarodik a hegyek között.

A nagymarosi Duna sétány nagyon szépen ki van építve.

Érdemes kiemelni, hogy egy bicikliutat is kiépítettek a parton, így kerékpárral is be lehet járni itt a Dunakanyart.

A túlpart a kerékpárútról

Nem rontja el a part arculatát

Érdekesség, hogy ugyan van egy komolyabb töltés a parton, de a Duna ha árad könnyedén kijön itt a medréből és még a part menti házakat is veszélyezteti. Annak érdekében, hogy egy nagyobb ár ellen is megvédjék a települést a sétány mellett egy mobilgátat is kiépítettek. Ha nem árad a folyó, csak a rögzítési pontok láthatóak, viszont amikor baj van, gyorsan telepíthető az árvízvédelmi rendszer. Véleményem szerint itt ez egy nagyon igényes megoldás, mert nem rontja el a Duna-part egységes arculatát.

Érdemes kompra szállni

A kirándulást itt egy jó vacsorával is le lehet zárni, mert Nagymaros elég jó gasztronómiai felhozatallal bír, és az éttermek jelentős része ilyenkor télen is nyitva van. Hazafelé a vállalkozó kedvűek a túlparton is mehetnek, de ebben az esetben kompon kell átkelniük a Dunán. Azonban kár ezt a lehetőséget kihagyni, mert a folyón áthajózva válik igazán tökéletessé a Dunakanyar panorámája.

Téli naplemente Nagymaroson

Könnyű izgalmas programra lelni

Érdemes tehát ellátogatni ide a Börzsöny lábához. Ilyenkor télen még hétvégén sincs annyi ember, mint a túlparton Visegrádon (persze strandszezonban más a helyzet), és korosztálytól függetlenül könnyen lehet találni izgalmas programokat a környéken.