Kormányfőcsere Romániában

Hírek2023. máj. 24.MTI - Baranyi László, Bukarest

Nicolae Ciuca román miniszterelnök szerdán megerősítette, hogy az eredeti ütemtervnek megfelelően pénteken benyújtja lemondását kormányfői tisztségéről.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalapításának 148. évfordulója alkalmából az Arges megyei Stefanesti városában megrendezett ünnepségre érkező politikust újságírók kérdezték arról, hogy a pedagógussztrájk miatt felfüggesztett kormányalakítási tárgyalások közepette csúszik-e a kormányfőcsere is, amelyről a nagykoalíció létrehozásakor állapodott meg a PNL a Szociáldemokrata Párttal (PNL).

Ciuca azt mondta, hogy a leszögezett ütemterv szerint visszaadja megbízatását, arra a kérdésre pedig, hogy tagja marad-e a Marcel Ciolacu PSD-elnök vezetésével alakítandó új kormánynak, a PNL elnöke azt mondta, "miután a pénteki nap lejár, hétfőig ezt is eldönti".

A PNL elnöke elismerte, hogy még nem sikerült megállapodni az új kormány összetételéről, amelyről tovább folyik az alkudozás. Szerinte két lehetőség van: vagy betartják a felek a kétpárti (PNL-PSD) megállapodást, vagy a koalíciós partnerek újratárgyalják a minisztériumok elosztását, de mindenképpen figyelembe veszik az egyes pártok parlamenti és koalíciós súlyát.

A PNL, PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció pártjai még a Ciuca-kabinet beiktatása előtt, 2021 novemberében megállapodtak abban, hogy a 2024-es választásokig hátralévő három év félidejénél - 2023 májusában - a liberális kormányfő átadja helyét a PSD kormányfőjelöltjének, a politikai erőegyensúly megőrzése érdekében pedig több más miniszteri tárcát is kicserél egymás között a két román párt.

A kormányfőcsere május végi határidejének közeledtével azonban a két román párt a sajtóban kezdett üzengetni egymásnak, a múlt héten kezdődött formális kormányalakítási tárgyalások pedig elakadtak, mivel a másfél éve eltervezett "politikai vetésforgó" végrehajtását már egyik fél sem akarja az eredeti formában végrehajtani. A román média szerint a két román párt korábbi ígéreteivel ellentétben kiszorítaná az RMDSZ-t a kormányból, de legalábbis lefaragná kormányzati súlyát, hogy - saját veszteségét minimalizálva - az RMDSZ kormányzati posztjaival elégítse ki a másik román párt hatalmi igényeit. Ezt a magyar szövetség nem hajlandó elfogadni.

A formális kormányalakítási tárgyalásokat szombaton Marcel Ciolacu PSD-elnök kezdeményezésére felfüggesztették, az országban ugyanis sztrájkhullámot hirdettek és tüntetéssorozatba kezdtek a - magas infláció közepette elértéktelenedett - béreikkel elégedetlen közalkalmazottak.

A bukaresti média szerint ezzel a lépéssel a szociáldemokrata pártelnök "sakkot adott" liberális partnerének, mert Ciuca vagy tisztségben marad a beláthatatlan idejű pedagógussztrájk idején, az azzal járó imázsveszteséggel, vagy úgy adja át "biankó csekként" a stafétát Ciolacunak, hogy még nincs véglegesítve a leendő kormány összetétele, és ezáltal a PSD elnöke - ha megkapja a kormányalakítási megbízást az államfőtől - rákényszerítheti saját álláspontja elfogadására koalíciós partnereit.