Kormányinfó: pénteken derülnek ki a harmadik oltással kapcsolatos tervek

Hírek2021. júl. 15.MTI

Minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag hatékony és alkalmas arra, hogy a járvány negyedik hulláma esetén védettséget adjon, ugyanakkor aki az oltóanyagokkal szemben bizalmatlanságot kelt, az ezzel mérsékli az oltási kedvet, és emberek halálát idézi elő - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból

- hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Gulyás Gergely közölte: szerdán a kormányülésen a járványhelyzet "európai és magyar dimenzióját" vizsgálta meg a kabinet, és megállapította, hogy "a magyar dimenzió" továbbra is a legkedvezőbb.

A két oltással rendelkező emberek arányát tekintve Magyarország továbbra is a második Európában, bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag - emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy "bármikor bárkit" be tudnak oltani.

Kijelentette: a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az oltottság arányát a következő hetekben növelje.

Jelezte azt is: három olyan terület van - a harmadik oltás ügye, a kötelező oltás kérdése, illetve a 60 év felettiek és a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése -, ahol a kormány szerdán tárgyalt a teendőkről és az intézkedésekről, a nap folyamán az operatív törzs is ezt fogja tenni, és pénteken a miniszterelnök a Kossuth rádióban a konkrét döntésekről fog beszámolni.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány rendkívül káros politikai folyamatnak tartja, hogy "vélhető politikai haszonszerzés érdekében" megkezdődött a különböző oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság keltése. A jóindulatú feltételezés az, hogy emögött politikai érdekek állnak, a rosszindulatú pedig az, hogy üzleti, lobbi- vagy gyógyszergyártói érdekek - fűzte hozzá.

A miniszter ezért arra kér minden politikai szereplőt és az újságírókat is, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg "politikai pártoknak vagy oldalaknak segíteni", hanem fogadják el a tudományos kutatások eredményeit.

A  Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját.

Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg.

Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be - mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja - tette hozzá.