Nem csitul a nyersanyagok áremelkedése – több évre is szükség lehet a kínálat normalizálódásához

Elemzések2021. júl. 15.HP

Jelentős drágulás figyelhető meg a réz, az acél vagy éppen a fa világpiaci árában. A világgazdaság újraindulása, a kereskedelmi konfliktusok és a kínálat rugalmatlansága egyaránt hozzájárul a készletek apadásához. Az iparági elemzők szerint ráadásul további áremelkedés várható, miután világszerte infrastrukturális és építőipari beruházásokkal élénkítenek az országok.

Az utóbbi 4 hónapban közel 10 százalékos emelkedés volt megfigyelhető az ipari termelői árakban éves alapon, miután számos nyersanyag világpiaci ára jelentősen növekedett. A réz és az acél például jó 70 százalékkal drágult, de óriásit emelkedett a fának az ára is.

Ez többek között azzal magyarázható, hogy világszerte minden ország infrastrukturális beruházásokkal próbálja élénkíteni a gazdaságot. Gyakorlatilag mindenütt pörög az építőipar, mindenki építkezik és az óriási kereslet felfelé tolja az árakat.

Réz és acél

A réznek az ára a gazdasági újraindulással és a karbonsemleges technológiák terjedésével 10 éves csúcsra emelkedett.

A rézkészletek apadásához nagyban hozzájárul, hogy a világgazdaság idén 6,0, jövőre pedig 4,4 százalékkal növekedhet a Nemzetközi Valutaalap előrejelzései szerint. Külön érdemes kiemelni Kína idei évben várható 8,4 százalékos növekedését, de az Egyesült Államok 6,4 százalékos GDP bővülése is figyelemreméltó.

A Biden adminisztráció 1200 milliárd dolláros infrastrukturális költségvetési élénkítő csomagja meglehetősen stabil keresletet támaszt a fémek és más nyersanyagok iránt.

A világ réz iránti igénye jó ideig nem fog csitulni, miközben a kínálat bővítése meglehetősen nehézkes. Egy-egy rézbánya megnyitása ugyanis hosszú éveket vesz igénybe, de gyakran több mint 10 évet kell várni egy-egy új bánya beüzemeléséhez.

Ezenfelül meredeken emelkedik a kőolajnak az ára, amely számos más nyersanyag árát felfelé tolja. A WTI típusú kőolaj világpiaci ára napjainkban 75 dollár körül mozog, míg egy éve csupán 40 dollár volt az árfolyam.

A Bank of America befektetési bank előrejelzései alapján 2025-ig megduplázódhat a réz világpiaci ára.

Emellett az építőiparban és iparban használt acél esetében is további dinamikus emelkedés várható.

Faanyag

A fa világpiaci ára lendületes emelkedésben van, nincs elég fa az építőiparban. A fatermelési ágazat ráadásul már a koronavírus előtt is válságban volt. Az Egyesült Államok és Kína kölcsönösen védővámokkal sújtotta az importált és exportált faanyagot, ami a forgalom érdemi csökkenését vonta maga után. Ezt követően a koronavírus hatására számottevően csökkent a kereslet, több fűrészüzemet bezártak és számos munkavállalót elküldtek.

Az építőipari kereslet ugyanakkor a gazdaságok újraindulásával és az építőipari beruházásokkal jelentősen felpörgött. A koronavírus hatására emellett sokan az agglomerációba költöznek, új házakat építenek, illetve megvalósítják az elhalasztott beruházásaikat.

A fahiány hatására ráadásul az Egyesült Államok Európából importál több faanyagot, ami az európai piacokon tovább növelte az áremelkedés dinamikáját.

A helyzet súlyosságát jól szemlélteti, hogy a faanyag drágulása az Egyesült Államokban 36 ezer dollárral, vagyis közel 11 millió forinttal dobja meg egy átlagos új építésű családi ház árát.Egy-egy új fűrészüzem létrehozásához két évre is szükség lehet. Ez az idő ugyan lényegesen rövidebb, mint egy-egy bánya kiépítéséhez szükséges idő, a kínálat azonban így is csak középtávon tud alkalmazkodni.

Egyelőre tehát velünk maradhat az építőiparban használt nyersanyagok árának az emelkedő trendje.

Olcsó hitelek

A monetáris politika világszerte támogató lesz. Az idei évben a jegybankok fenntarthatják a kötvényvásárlási programjaikat. Drasztikusabb kamatemelésre jó eséllyel még évekig nem kerül sor.

Ennek eredményeképpen hosszú ideig velünk maradhat az alacsony kamatkörnyezet és a pénzbőség. Az olcsó hitelek szintén fűtik és fűteni fogják az ingatlanpiaci és építőipari beruházásokat.