Kormányzati segítséggel épít új gyártócsarnokot az Axis Bentonit Kft.

Hírek2021. ápr. 16.MTI

Mintegy 300 millió forintos kormányzati segítséggel épít új gyártócsarnokot a Heves megyei Pétervásárán az erdőkövesdi Axis Bentonit Kft. - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a bentonit agyagásvány bányászatával és feldolgozásával foglalkozó vállalkozásnál.

Szijjártó Péter a támogatási oklevél átadó ünnepségen kiemelte: a cég több évtizedes szakmai tapasztalatra alapozva állathigiéniai termékek mellett magas hozzáadott értékű, gyógyhatású készítményeket állít elő. Utóbbi tevékenységét erősítve 900 millió forintból Pétervásárán zöldmezős beruházással új, 1200 négyzetméteres gyártócsarnokot épít, melyhez a kormány 295 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A fejlesztés a jelenlegiek megőrzése mellett 40 új munkahelyet teremt, továbbá az elérhető legfejlettebb technológiát beszerezve a társaság megtízszerezi eddigi, évenként 30 tonna késztermék előállítására méretezett termelési kapacitását - tette hozzá a tárcavezető, és jelezte, hogy a bővítés a vállalat exportpiaci jelenlétének erősítéséhez szükséges feltételeket is megteremti.
   

Szántó László, az Axis Bentonit Kft. ügyvezetője elmondta: az új üzemben saját fejlesztésű, nemesagyag (bentonit) alapú natúrkozmetikumokat és gyógyhatású állatápoló szereket gyártanak majd. A csarnok rezsiköltsége és szén-dioxid-kibocsátása napelemek alkalmazásának köszönhetően a tervek szerint megközelíti a zéró értéket. Székhelyükön más forrásból alapanyagvizsgáló labort is kialakítanak - tájékoztatott.

A nyilvános cégadatok szerint az Axis Bentonit Kft. nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 380 millió forintot. A cég foglalkoztatotti létszáma ez év márciusában 50 fő volt.