Több mint hatezer hektáron érte fagykár a gyümölcstermesztőket

Hírek2021. ápr. 16.MTI

A kárenyhítési alap segítséget nyújt a fagykárt szenvedett gyümölcstermesztőknek, akik az idén eddig több mint 6 ezer hektár nagyságú területen jelentettek tavaszi fagy miatti kárt - közölte az Agrárminisztérium.

A tavalyi év nehézségei és az elmúlt hetekben tapasztalt télies időjárás ismételten rávilágít az agrárkár-enyhítési rendszer fontosságára. A rendszer jól vizsgázott: tavaly mintegy 27 ezer hektár gyümölcsöst ért időjárási kár, ami után idén márciusban 6,56 milliárd forintot fizettek ki a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak - írták.

A közlemény szerint az idei fagykárok leginkább Bács-Kiskun, Tolna és Csongrád-Csanád megyét érintik. Közel 60 százalékuk gyümölcsösökben, jellemzően kajszi-, őszibarack, meggy és alma kultúrákban keletkezett. A minisztérium arra bíztatja a tavaszi fagykárral leginkább érintett gazdálkodókat, hogy elektronikusan jelentsék be a kárukat a megyei kormányhivataloknak annak érdekében, hogy - az egyéb támogatási feltétel teljesülése esetén - káraikat kompenzálhassák.

A termőre fordult és szakszerűen művelt gyümölcsösök esetén a kárbejelentést alapesetben a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül szükséges megtenni. Ezen alapszabálytól viszont el lehet térni, ha a tavaszi fagykár március 31. után következett be, és a 15 napos kárbejelentési határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban, vagyis 2021. május 17-ig telik le. Ugyanis ebben esetben a kárbejelentés még május 17-ig megtehető.

A jogszabály a tavaszi fagykár bejelentésére május utolsó napjával véghatáridőt is megállapít. A hozamcsökkenést okozó tavaszi fagynál a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség a károsodással érintett területen bekövetkezik.

Az idei évi károk után kárenyhítő juttatásra az a károsult termelő lehet majd jogosult, aki a jogszabályban foglaltak szerint határidőben, elektronikusan benyújtotta a kárbejelentését, és akinél a növénykultúra - a tárgyévet megelőző ötéves időszakból a legmagasabb és a legalacsonyabb hozammal rendelkező két év elhagyásával képzett három év hozamának számtani átlagához képest - 30 százalékot meghaladó terméskiesését, és 15 százalékot meghaladó termelésiérték-kiesését az agrárkár-megállapító szerv igazolta.

További feltétel, hogy a termelő a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig megfizette, a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét november 30-ig a novemberben nyíló elektronikus kérelmező felületen benyújtotta - olvasható a közleményben.