Koronavírus: csaknem 4000 új fertőzés Magyarországon egy nap alatt

Hírek2020. okt. 31.Növekedés.hu

Magyarországon újabb 3908 koronavírus-fertőzést (COVID-19) mutattak ki egy nap alatt, és meghalt 51 fertőzött - közölte az operatív törzs szombaton.

Az új esetekkel 75 321-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 51, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1750 főre emelkedett, 19 032-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 54 539, kórházban 4048 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen.

A közleményben kiemelték:


Hétfőtől tovább szigorodnak a szabályok, így a vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 órakor be kell zárni, és a nyitvatartás idején a vendégeknek is kötelező a szájat és az orrot takaró maszk viselése.  A rendőrök fokozottan ellenőrzik a szabályok betartását az üzletekben és bevásárlóközpontokban. Emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. 

Hozzátették, hogy a járvány megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg be kell tartani a szociális távolságot, gyakran és alaposan kezet kell mosni.

A külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt elrendelt hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre,  minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás.

Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. A vírus terjedésének gyorsulásával, egyre több mintavételt kell elvégeznie a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki.