Öt élelmiszer, amely erősíti az immunrendszert, és könnyen hozzájuthatunk

Hírek2020. okt. 31.Növekedés.hu

Járvány idején kiemelten fontos a vitaminok napi szintű pótlása. Az immunrendszert erősítő élelmiszerek közé tartoznak a citrusfélék, a leveles zöldségek, a piros kaliforniai paprika és a joghurt is. Ezek közül sok tartalmaz C-vitamint és A-vitamint, amelyekről köztudott, hogy segítik az immunrendszer működését.

A megelőző intézkedéseken kívül, mint például a kézmosás, a következő egészséges ételek is csökkenthetik a megbetegedések kockázatát. A Business Insider a teljesség igénye nélkül összeszedte, mely ételek járulhatnak hozzá egy erős immunrendszer kialakulásához.

Citrusfélék 

A citrusfélék, mint például a narancs vagy a grapefruit, tele vannak C-vitaminnal, amiről ismert, hogy támogatja az immunrendszert. A felnőtt nőknek ideális esetben 75 mg C-vitamint kell bevinniük naponta, míg a férfiaknak 90 mg-ot.

A Biomed Research International által közzétett egyik tanulmány megállapította, hogy napi 1 gramm (1000 mg) C-vitamin bevétele felnőtteknél 8 százalékkal, gyermekeknél 18 százalékkal csökkentette a megfázás időtartamát. Bár nem feltétlenül akadályozhatja meg a megfázást, segíthet a küzdelemben.

Íme, mennyi C-vitamint tartalmaznak a közönséges citrusfélék:

  • Egy közepes narancs körülbelül 70 mg-ot
  • Egy grapefruit körülbelül 80 mg-ot
  • Egy citrom körülbelül 30 mg-ot

Leveles zöldségek

A leveles zöldek, mint például a spenót és a kelkáposzta, sok A-vitamint tartalmaznak, ami fontos az immunrendszer működéséhez. A férfiaknak ajánlott naponta 900 mikrogramm (mcg) A-vitamin, míg a nőknél ez a szám 700 mcg. Egész könnyen bevihetjük az ajánlott napi adagot a következő zöldségekkel:

  • Egy csésze nyers spenót 469 mcg-t tartalmaz
  • Egy csésze főtt kelkáposzta 190 mcg-ot tartalmaz
  • Egy csésze collard greens (az angol kifejezés a Brassica oleracea fajba tartozó fajták gyűjtőneve, olyan zöldségek tartoznak ide, mint a brokkoli, a közönséges káposzta, a karfiol) 90 mcg-t tartalmaz

Piros kaliforniai paprika

A piros kaliforniai paprika fogyasztása különösen ajánlott az erős immunrendszer érdekében. Az European Journal of Clinical Nutrition 2020 áprilisában publikált egy cikket, amelyben kiemelték, hogy az A és C-vitamin tartalma miatt ajánlják ezt a zöldséget. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (United States Department of Agriculture) szerint egy csésze apróra vágott kaliforniai paprika körülbelül 211 százalékát tartalmazza a napi szükséges C-vitamin mennyiségnek.

Joghurt 

A joghurt remek fehérjeforrás, és segíthet megőrizni a csontok és a bőr egészségét. "Az egészséges szövetek jelentik az első akadályt a fertőzések ellen" – hangsúlyozta Janine Souffront dietetikus. A fehérje biztosítása mellett a legtöbb joghurt élő kultúrát tartalmaz, amelyek olyan baktériumok, amelyek javítják a bél-mikrobióta egészségét. Az Annual Review of Immunology 2015-ös tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a bél-mikrobióta egészsége befolyásolja az immunfunkciókat és hozzájárul az emberek fertőzés elhárításához való képességéhez.

Gyömbér

A gyömbér többek között gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Az International Journal of Preventive Medicine által közzétett 2013-as tanulmány megállapította, hogy a gyömbér támogatja az immunrendszert, sőt hatékony lehet a rák megelőzésében is. A Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism folyóiratban közzétett, 2019-es tanulmány megvizsgálta 8,3 gramm gyömbérkivonat dohányosokra és nemdohányzókra gyakorolt hatását. Mindkét csoport immunrendszere javult.