Közel 10 százalékot eshet a szlovák gazdaság

Hírek2020. jún. 25.Növekedés.hu

A szlovák gazdaság a koronavírus-válság miatt éves alapon 9,8 százalékkal zsugorodik ebben az esztendőben, jelentette be a Pénzügyminisztérium. Az áprilisban közzétett prognózishoz képest ez további 2,6 százalékos visszaesést jelent, olvasható a newsnow.tasr.sk hírportálon.

Szlovákia gazdasága várhatóan 2020 második felében kezdi meg a kilábalást, majd a 2021-es évi 7,6 százalékos növekedést követően, 2022-ben éri el a járvány előtti szintet.

Mivel a hazai és a külföldi kereslet visszaesett, a vállalatok elhalasztják beruházásaikat. Növekedni fog a munkanélküliség és megszűnik a fizetések emelésére irányuló nyomás. Az EU-ból érkező friss források, valamint a költségvetés költekezése lendíthetnek a gazdaságon, de a koronavírus esetleges második hulláma ellenkező hatással járhat.

Az eKasa (a vállalati pénztárakat ellenőrző állami rendszer) és a kiskereskedelmi forgalom számai alapján úgy tűnik, a legtöbb kárt a szálloda-és a vendéglátó ágazat szenvedi el. A zárlat időszakában jelentősen visszaesett a ruhaneműk és a személyautók értékesítése is.

Várhatóan 76 000 munkahely szűnik meg, elsősorban a turizmusban, a vendéglátásban, a kiskereskedelemben, a szállításban, a feldolgozó-és az építőiparban. Ha nem lettek volna a vállalkozásokat segítő kormányzati intézkedések, a minisztérium szerint további 35 000 ember veszítette volna el munkahelyét. A munkanélküliségi arány ez évben 8,2 százalékra emelkedhet, majd jövőre fokozatosan 7 százalékra ereszkedik vissza.

A bruttó átlagkereset idén 2 százalékkal növekszik, az infláció a számítások szerint 1,8 százalékra lassul.