Közel 300 milliárd forintos árbevételt ért el a Richter

Hírek2021. aug. 3.B.F.

6,5 százalékos növekedéssel közel 300 milliárd forint árbevételt ért el a Richter az első félévben. Több fronton, többek között a nőgyógyászat területén is nagy lépéseket tett a társaság: hamarosan piacra kerül egy új, kombinált fogamzásgátló és egy új, méhmióma elleni készítmény is. A cég vezérigazgatója az elmúlt félév eredményeit értékelte.

Az első félévben és különösen a második negyedévben, amire a legbüszkébbek, az az, hogy nagyon sok fronton nagyon nagy lépéseket sikerült tenniük előre

– mondta el Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, aki a társaság féléves eredményeit értékelte.

A cég 2021. első féléves jelentéséből kiderül, hogy közel 300 milliárd forint árbevételt ért el a vállalat, 6,5 százalékos növekedéssel. Bruttó fedezeti hányaduk 56,1 százalék. A gyógyszergyártási szegmens a konszolidált árbevétel 80 százalékát teszi ki.

A társaság öt százalék körüli csoport szintű árbevétel-növekedést vár euróban, az idén, az első negyedévhez képest nem változott a várakozásuk

– emelte ki.

Árbevétel főbb üzleti szegmensek szerinti megoszlása (Forrás: Richter)

Az első két félév árbevétele kiegyensúlyozottabban alakult az idei évben, mint 2020-ban, amikor egy rendkívül erős első negyedévi forgalmat egy rendkívül gyenge második negyedéves árbevétel követett – ismertette.

Részben a világjárvány következtében előállt korlátozásokra válaszul marketing, illetve igazgatási költségeiket ellenőrzés alatt tartották, míg a portfolióbővítés miatt tovább nőttek a K+F kiadások.

Hozzátette, ezek a K+F erőfeszítések kezdenek beérni: az első félév végére rendkívül fontos törzskönyvezési és technikai mérföldköveket hagytak maguk mögött valamennyi kiemelt üzletágukban.

Árbevétel megoszlása a stratégiai pillérek szerint (%) (Forrás: Richter)

Mind a nőgyógyászat, mind a központi idegrendszer területén komoly vállalásokat sikerült teljesíteniük ebben a negyedévben – ismertette.

Az Európai Bizottság elfogadta a Drovelis, egy új, kombinált fogamzásgátló törzskönyvezési kérelmét. Júliusban a Ryeqo új, méhmióma elleni készítmény törzskönyvezési kérelmét is elfogadták. Mindkét készítmény minden uniós tagállamban forgalmazható.

Kiemelt eredménynek tekintik még, hogy ez év júniusában a Richter értékesítette moldáviai nagykereskedelmi és kiskereskedelmi tevékenységet lebonyolító üzleti érdekeltségét.

A társaság továbbá végrehajtotta az első sikeres kötvénykibocsátását is, ennek során 70,2 milliárd forint értékben vontak be forrást a tőkepiacon

– mondta el.

Kiemelt fontosságot élvez kollégáik egészségének és jólétének megőrzése. A Richter szervezett oltási kampányokat, amit folytatni tervez, a cégen belül az átoltottság 80 százalék feletti Magyarországon – emelte ki.

A Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége a második negyedévben felülmúlta az elemzői várakozásokat: a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 28,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 11,1 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál, árbevétele pedig 13,6 százalékos emelkedéssel 155,9 milliárd forint lett.