A Richter kiterjeszti az AbbVie-val kötött licencét

Pénzügy2021. jún. 2.Növekedés.hu

A Richter Gedeon Nyrt. újabb földrajzi területekre terjesztette ki az általa felfedezett cariprazine nevű molekula forgalmazását, így már Japánban és Tajvanon is kapható lesz a termék.

A Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, hogy újabb földrajzi területekre terjesztették ki az általa felfedezett cariprazine nevű molekula forgalmazását.

Az AbbVie-val 2004-ben megkötött eredeti együttműködés szerint az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területére vonatkozott a forgalmazás, a mostani megállapodás értelmében azonban Japánra és Tajvanra is érvényessé válik.

A megállapodás értelmében az AbbVie felelőssége a cariprazine fejlesztése és forgalmazása Japánban bizonyos neuropszichiátriai indikációkban. A Richter mérföldkő bevételre és az értékesítés függvényében sávos royalty-ra is jogosulttá válik a Japánra vonatkozó forgalomba hozatali engedély megszerzésekor.

A Richter kutatói által felfedezett cariprazine-t az AbbVie/Allergan és a Richter közösen fejlesztették skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére, mely indikációkra vonatkozóan az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2015-ben forgalomba hozatali engedélyt adott ki. A készítményt az USA-ban az AbbVie Vraylar® néven forgalmazza.

2019-ben a FDA jóváhagyta a Vraylar® kiegészítő törzskönyvezési kérelmét (sNDA) az I. típusú bipoláris betegséghez társuló depressziós epizódok kezelésére (bipoláris depresszió) felnőtt betegeknél.

Az AbbVie és a Richter az Egyesült Államokban tovább folytatja a Vraylar® fejlesztését antidepresszánssal együtt, kiegészítő kezelésként történő alkalmazásra a major depresszióban (MD) szenvedő, de önmagában az antidepresszáns kezelésre nem kielégítően reagáló felnőtt betegek számára.

Emellett a cariprazine a Richter vagy különböző licenc-partnerei által az EU-ban, egyéb európai és FÁK piacokon, bizonyos közép- és közel-keleti, illetve észak-afrikai (MENA régió) országokban, Szingapúrban, Thaiföldön, Malajziában és Izraelben került piacra.