Közel 3000 új diákkal indul a HSUP új tanéve

Hírek4 órájaNövekedés.hu

Megújult formában kezdi meg ötödik tanévét 33 felsőoktatási intézményben, közel 3000 új diákkal a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezető zászlóshajó innovatív vállalkozói programja, a Hungarian Startup University Program (HSUP). „A program célja, hogy a fiatalok gyakorlatorientált képzésben ismerjék meg az innováció alapjait és az induló innovatív vállalkozások működését, elősegítve ezzel a hazai vállalkozói környezet bővülését” – mondta el Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a NIÜ vezérigazgatója. Hozzátette, a program frissített tananyaga még magasabb minőséget és gyakorlati tudást kínál, ami segíti a diákokat abban, hogy sikeresen lépjenek be a piaci versenybe. A két féléves, gyakorlatorientált képzésben eddig közel tizenötezer diák vett részt.

A 2024/25-ös tanévben immár 33 felsőoktatási intézmény csatlakozott a programhoz: náluk az első félévben mintegy 2800 hallgató vette fel az innovatív vállalkozói szemléletre felkészítő tantárgyat. A megújult tananyag fejlesztése során a program még magasabb minőséget és hasznosabb tudásanyagokat kínál, ráadásul angol nyelven.

Utóbbi különösen hasznos a fiatalok számára, hiszen az angol a nemzetközi üzleti és startup világ nyelve, így a diákok nemcsak a hazai piacon, hanem globálisan is versenyképesebb tudással rendelkeznek majd ahhoz, hogy hazai és nemzetközi piacon egyaránt sikeres vállalkozókká váljanak.

Bódis László kiemelte, hogy az angol nyelvre történő átállás nem vetette vissza érdemben az érdeklődést a program iránt, ami nagyon pozitív, hiszen ez azt jelzi, a HSUP-t választó hallgatók elkötelezettek a nemzetközi szintű tudás megszerzésében még akkor is, ha ez több erőfeszítést igényel részükről.

Tehetséges, innovatív szemléletű, vállalkozásalapításra nyitott fiatalok nélkül nem lehet sikeres a magyar innovációs ökoszisztéma: egyre több és több olyan fiatalra van szükség, aki megismerkedik az innováció fogalmával, valamint a startupalapításhoz szükséges ismeretekkel. Ezeket a célokat szolgálja nagy sikerrel immár ötödik éve a HSUP.

 Az innovációs gondolkodást nem lehet elég korán elkezdeni

A Hungarian Startup University Program célja az innováció, valamint a startupok alapításához szükséges ismeretek megismertetése a hallgatók körében azért, hogy minél több innovatív vállalkozás jöjjön létre Magyarországon.

A felsőoktatási program 2020-ban indult és e-learning formában két féléven keresztül vezeti be a diákokat az innovatív gondolkodás alapjaiba.

A képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismeretekre tesznek szert, melyeket a későbbiekben felhasználhatnak saját ötleteik, vállalkozásaik megvalósításában. 

A HSUP struktúrája az innovációs ökoszisztéma egymással kölcsönhatásban álló építőkockáira épül, és a közöttük kialakuló sikeres szinergiák kihasználására ösztönöz.

A rendszer kidolgozása során a Nemzeti Innovációs Ügynökség nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiatalok testközelből lássák egy innovatív ötlet kibontakozási folyamatát a gondolat megszületésétől a projekt kiforrásáig, felkészítve ezzel őket a piaci kihívásokra és lehetőségekre, hogy magabiztosan lépjenek majd az üzleti világba. 

A NIÜ edukációs igazgatója, Kutni Mátyás különösen fontosnak tartja az innovációs kultúra és gondolkodásmód megismertetését az egyetemi hallgatók között: 

Az innováció magjait már a hallgatókban el kell ültetni annak érdekében, hogy bátor, kreatív és naprakész tudással rendelkező vállalkozókká váljanak amikor kilépnek az egyetem kapuján – vagy akár még azelőtt. A HSUP a piacon releváns vállalkozói ismereteket oktat könnyen befogadható formában, az egyetemi tantervbe építve. A programon keresztül a NIÜ egyedülálló módon támogatja a magyar innovációt, a kreatív gondolkozást, és a nemzetközi piacra lépés lehetőségét.

Megújuló, angol nyelvű és videóalapú tananyaggal indul a 2024/2025-ös tanév

Kiemelten fontos, hogy a hallgatók már tanulmányaik során megszokják az angol szaknyelvet, mert azt később nemzetközi partnerekkel, befektetőkkel és inkubátorokkal való kommunikációban használniuk kell. A program jelentős újítása a videóalapú tananyag, amelyet megújult, modern és felhasználóbarát platformon keresztül érhetnek el a hallgatók.

A HSUP a valós piaci életre készít fel

A HSUP eddigi négy tanévében több mint 10 ezer leadott projektötlet született. A 2023/2024-es tanév első félévében 3471 projektötlet érkezett be a hallgatóktól, ami 8 százalékkal több mint az azt megelőző évben. Az elmúlt tanévek projektjeiből megannyi sikeres startup alakult, mint például a Cognipro a HoloSapiens, a PetWiseCare vagy a ReFilamer. A fiatalokat online workshopok, személyes találkozók és a projektek bemutatását lehetővé tevő Introduction Day és Demo Day események segítették. A képzést ösztöndíjprogram és közel 100 mentor támogatja országszerte, a számos lehetőséget kínáló HSUP applikáció pedig mára a második legnépszerűbb oktatási alkalmazása lett Magyarországon.