Közel 60 százalékkal nőtt az osztrák munkanélküliség

Hírek2020. máj. 5.Növekedés.hu

A koronavírus-válság miatt rendkívüli mértékben emelkedett és történelmi magasságba került áprilisban az osztrák munkanélküliség - olvasható az oe24.at hírportálon. A munkanélküliek száma éves alapon 58,2 százalékkal nőtt és elérte az 571 477 főt. Április végén 210 275 fővel többen voltak munka nélkül, mint az előző év azonos időszakában.

A munkanélküliségi ráta jelenleg 12.8 százalék A munkanélküliek létszáma március végéhez képest is növekedett, amikor 561 522 fő maradt állás nélkül. Ehhez képest a létszám 5,5 százalékponttal, 12,8 százalékra nőtt.

A munkanélküliség valamennyi korcsoportban, gazdasági ágazatban és szövetségi államban élesen emelkedett. A meghirdetett üres álláshelyek száma harmadára csökkent.

A Covid 19 válság március közepe óta „a munkanélküliség rendkívüli mértékű növekedéséhez vezetett, jelentette be a Munkaerő Piaci Szolgáltató (AMS). A növekedés április folyamán lassult, de az AMS által nyilvántartásba vett személyek száma még jóval az előző évi színvonal felett jár.