56 ezren veszítették el állásukat márciusban

Elemzések2020. ápr. 28.HP

A várakozásoknál kisebb mértékben, csupán 3,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon. A koronavírus-járvány már elkezdte éreztetni negatív hatásait. 2020 márciusában mintegy 56 ezer fő veszítette el állását. A viszonylag nagyobb megugrás a rátában áprilisban várható, amikor már nagyobb mértékben leállt a gazdaság. Ezzel párhuzamosan a 2020 január–márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 466 ezer főre süllyedt.

A munkanélküliségi ráta a 2020 január–márciusi időszakban 3,7 százalékra emelkedett az előző időszaki 3,5 százalékról. Ennek következtében a munkanélküliek átlagos létszáma elérte a 173 ezer főt. 2020 márciusában mintegy 56 ezer fő veszítette el állását. A viszonylag nagyobb megugrás a rátában áprilisban várható, amikor már nagyobb mértékben leállt a gazdaság.

Forrás: KSH

Regionális megoszlás

A munkanélküliségi ráta a 15–74 évesek körében Nyugat- és Közép-Dunántúlon volt a legalacsonyabb, 1,5, valamint 2,3 százalékos értékekkel. A legmagasabb, 7,1 százalékos munkanélküliség Észak-Alföldet jellemezte.

Nyugat-Dunántúl és Észak-Magyarország kivételével a munkanélküliség stagnált vagy kisebb-nagyobb mértékben nőtt. A legnagyobb változás Dél-Dunántúlon volt, ahol a ráta értéke 1,5 százalékponttal, 6,2 százalékra emelkedett.

Férfiak és nők

A 15–74 éves férfiak körében a munkanélküliek száma 92 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. A nők esetében a munkanélküliek száma 81 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra emelkedett.

Nem mindegy honnan emelkedik a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta még az év elején 3,4 százalékon állt Magyarországon, amely az egyik legalacsonyabb érték volt az Európai Unióban. Emellett a foglalkoztatottsági ráta is történelmi magasságokban járt. A koronavírus tehát erős, egészséges állapotában érte a hazai munkaerőpiacot, akkor, amikor közel volt a teljes foglalkoztatottsági szint.

Munkanélküliségi ráta alakulása az év elején az Európai Unió országaiban

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

Foglalkoztatottság

A 2020 január–márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 466 ezer főre, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 69,7 százalékra süllyedt.

Mindkét nem esetében csökkenés történt, ugyanakkor a férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte. 2020 márciusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 442 ezer főre mérséklődött.

Forrás: KSH

A foglalkoztatási ráta a 15–64 évesek körében a legtöbb régióban alig, 1 százalékponton belül változott. Budapestet jellemezte a legkedvezőbb foglalkoztatási helyzet, ahol a foglalkoztatási ráta 74,3 százalék volt.