Kreml: amerikai gazdasági háború folyik Oroszország ellen

Hírek2022. márc. 9.MTI - Pogár Demeter, Moszkva

Az Egyesült Államok de facto gazdasági háborút folytat Oroszország ellen - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában újságíróknak.

Peszkov Victoria Nulandnak, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkárának egy, a szenátus külügyi bizottságában tett kijelentésére reagált, amely szerint "az Egyesült Államok perspektívájából a végjáték (Vlagyimir) Putyin elnök stratégiai veresége ebben a kalandban".

Az Egyesült Államok nyilvánvalóan gazdasági háborút hirdetett és folytat Oroszország ellen. Ez de facto így van

- mondta az orosz elnöki szóvivő.

Peszkov nem tudott konkrét választ adni arra a kérdésre hogy Oroszország milyen megtorló szankciókat kíván bevezetni azon országok ellen, amelyek büntetőintézkedéseket vezettek be ellene. A világ energiapiacaira kitérve azt mondta, hogy ott a helyzet viharosan alakul, és nem tudni, "a turbulencia milyen fokát érjük el".

Nulandnak azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték csak "egy rakás fém", Peszkov azt mondta, árulkodó, hogy egy magas rangú amerikai diplomata beszél így erről. Hozzátette, hogy a vezeték valóban "fém, de használatra kész".

Az orosz energiahordozók vásárlásának amerikai elutasításával kapcsolatban azt mondta, Moszkva komolyan elemzés tárgyáva teszi, hogy ebben a helyzetben mi a számára előnyös lépés.

Megvédjük az érdekeinket, mindent szigorúan az érdekeinknek megfelelően fogunk tenni

- mondta.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország megbízható energiaszállító és a világ energiabiztonságának megbízható letéteményese volt és marad. Ezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy Moszkva kész-e továbbra is olajat és gázt szállítani az ellene szankciókat támogató államoknak.

Mint mondta, az európai vezetők egyöntetűen elismerik, hogy Oroszország folyamatosan és maradéktalanul teljesíti minden hatályos megállapodás és szerződés szerinti kötelezettségeit.

De látják azt az ellenséges bacchanáliát, amelyet a kollektív Nyugat országai rendeztek, és amely természetesen nagyon bonyolulttá teszi a helyzetet, és komolyan elgondolkodtat bennünket

- tette hozzá elnöki szóvivő.