Elemző: Robogunk tovább: 8,3%-os a februári infláció

Hírek2022. márc. 9.Növekedés.hu

Inflációs adatokat tett ma reggel közzé a KSH: 2022 februárjában a fogyasztói árak átlagosan 8,3%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és az üzemanyagok ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1%-kal nőttek - írja Nagy János, makrogazdasági elemző.

Az előző hónaphoz képest szinte minden termékcsoportban gyorsult a drágulás. Legnagyobb mértékben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett. 

A februári adatok minimálisan meghaladták a várakozásokat. A maginflációs mutató 1,3%-kal nőtt januárhoz képest, így éves alapon 8,1%-kal emelkedett az index értéke, ami az árfolyamatok tartósságát mutatja.

A mutató több mint 20 éves csúcsára nőtt januárban.

Bár második havi adatok még inkább rávilágítanak arra, hogy az alapfolyamatokban egyelőre nincs lassulás. Mind a belföldi, mind az importált infláció masszív dinamikát mutat.

Különösen aggasztó a forint gyengülése, amely, ha később visszatér a 365-370-es szintekig, akkor is 3-4%-kal elmarad a tavalyi szinttől.

Bár áprilistól kifut a tavalyi jövedéki adóemelés hatása, a többi termék és szolgáltatás drágulása felfalhatja ezt. Ördögi kör kialakulóban: továbbra is masszív bérnyomás tapasztalható, amit az emelkedő inflációs számok is csak egyre fűtenek. Az elmúlt hetek fiskális expanziója (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj, stb.) is teret enged a vállalatoknak a további korrekcióra.

Emellett kínálati oldalon a tavaly ősszel a jelek szerint tartósan megemelkedett energia- és nyersanyagárak mellé a korábban vártnál is magasabb olajár lépett be extra tényezővé.

Szegényt embert az ág is húzza: ezen tényezők mellé lépett be a háború és annak egyelőre nehezen becsülhető kihatásai, melyek minden bizonnyal tovább emelik a kínálati árnyomást. 

Egyelőre az árbefagyasztási intézkedések következtében egyszámjegyű az éves áremelkedés mértéke, ezek esetleges megszüntetése komoly felfelé mutató kockázat. A fenntartásuk viszont a megemelkedett infációs időszak elnyújtását eredményezi. Az inflációs cél 2023-as elérése is veszélybe került.