Külföldi fegyverek zaporizzsjai raktárának megsemmisítését jelentették be az oroszok

Hírek2022. ápr. 27.MTI - Pogár Demeter, Moszkva

Tengerről indított, nagy hatótávolságú, precíziós Kalibr rakétákkal a zaporizzsjai alumíniumgyár területén hangárokat semmisítettek meg az éjszaka folyamán, amelyekben nagy mennyiségű amerikai és európai fegyvert és lőszert tároltak - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerda délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint

az orosz harcászati légierő 59 ukrán katonai létesítményre mért csapást, aminek következtében egyebek között több mint 120 "nacionalista" fegyveres és 35 páncélozott jármű megsemmisült. A rakéta- és tüzérségi erők 573 célpontot támadtak, a légvédelem pedig lelőtt 18 ukrán drónt és egy Tocska-U harcászati rakétát.

Konasenkov összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 607 drónt, 273 föld-levegő rakétarendszert, 2596 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 296 rakéta-sorozatvetőt, 1134 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2413 különleges katonai járművet veszítettek.

A TASZSZ hírügynökség az orosz rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy "a Donyec-medencéből és Ukrajnából" az elmúlt nap folyamán újabb 18 ezer ember érkezett Oroszországba. Ezzel az Oroszországba menekült ukrajnaiak száma meghaladta az egymilliót, köztük több mint 182 ezer gyerek.