Különvonatok viszik majd Ausztriába az idősgondozásban dolgozó román vendégmunkásokat

Hírek2020. ápr. 28.MTI

Az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkások kiutazását és hazatérését lehetővé tevő vasúti összeköttetés megteremtéséről egyeztetett hétfőn Caroline Edtstadler osztrák tárca nélküli és Lucian Bode román közlekedési miniszter.

Az Európai ügyekért felelős osztrák tárca nélküli miniszter már a múlt héten eldöntött tényként számolt be arról, hogy május másodikától kezdődően - Magyarországon keresztül megállás nélkül közlekedő - különvonatok segítségével fogják enyhíteni az osztrák idősgondozásban jelentkező munkaerő-hiányt.

Hozzátette, hogy országában mintegy 33 ezer idős ember szorul 24 órás állandó gondozásra, az ellátásukról gondoskodók jelentős része pedig eddig Romániából érkezett, de a koronavírus-járvány korlátozásai közepette nem tudott már visszatérni Ausztriába.

Osztrák hírforrások szerint az első hálókocsi-szerelvényt szombaton akarják indítani a temesvári Északi Pályaudvarról, ezt követően pedig hetente egyszer, később pedig akár hetente háromszor indulna különvonat innen az ausztriai idősgondozásra jelentkező romániai munkavállalókkal.

Lucian Bode szerint azonban az ügyben számos kérdés szorul még tisztázásra: egyebek között az, hogy a május 15-ig tartó rendkívüli állapot idején kik, hányan, Románia mely részeiből, mennyi időre, milyen biztonsági intézkedések mellett utaznának Ausztriába, hogyan jutnak el a temesvári pályaudvarra.

A román közlekedési tárca hétfői közleménye szerint ezért Romániában munkacsoport alakul a belügyi, külügyi és munkaügyi minisztérium, valamint a román államvasutak (CFR) képviselőinek részvételével, amely kidolgozza a román vendégmunkások biztonságos szállításának módját és engedélyezteti azt a koronavírus-járvány miatt létrehozott országos operatív törzzsel. Ezt követően fognak megállapodni az érintett országokkal a különvonatok indításának menetrendjéről - szögezte le a közlemény.

Romániában élénk sajtóvisszhangot váltott ki az, hogy - miután az országba a legfertőzöttebb európai országokból hazatért román idénymunkások hurcolták be a koronavírust - a járvány megfékezését célzó szigorú kijárási és közlekedési korlátozások közepette román idénymunkások százait összezsúfoló charterjáratok indultak az utóbbi hetekben több nyugat-európai országba, ahol a kelet-európai napszámosok nélkül nem lenne aki betakarítsa a termést.