Kutatás: Miért utáljuk a gazdagokat – de miért kedveljük ennek ellenére például Elon Muskot?

Hírek2021. nov. 22.B.F.

Egy kutatás azt vizsgálta, miért vannak ellenérzéseik az embereknek a szupergazdagokkal kapcsolatban, és miért vannak mégis kivételek – Elon Musk például nagy népszerűségnek örvend. Pszichológusok és marketingszakértők magyarázzák meg ezt a kettősséget.

Az Ohio State University és a Cornell University új kutatása azt a témakört járta körbe, hogy az emberek miért rajonganak egyes milliárdosokért, de általánosságban miért nem kedvelik azokat, akik rendkívül gazdagok.

A tanulmány azt találta, hogy az emberek általában úgy gondolják, hogy az egyének azért tesznek szert hatalmas vagyonra, mert okosak, tehetségesek és szorgalmasak – ennek fényében pedig megérdemlik a gazdagságot.

De ha olyan gazdag egyének csoportjairól van szó, mint a C-suite vezetői (ez legfontosabb felsővezetők gyűjtőneve, ide tartozik például a vezérigazgató, operatív vezető, pénzügyi vezető), vagy az amerikai bérből élők felső 1 százaléka, a legtöbb embernek már megváltozik a véleménye.

Ezeknek a csoportoknak a gazdagságát a szerencsének és egy gazdasági rendszernek tulajdonítják, amely kedvezett nekik

– mondja a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány egyik kísérletében a résztvevők ugyanazt a tényt olvasták – hogy Amerika 350 legnagyobb vállalatánál a vezérigazgatók fizetése 1995-ben negyvennyolcszor annyi volt, mint egy átlagos munkavállalóé, manapság pedig már a 372-szeresére nőtt – két különböző módon megfogalmazva.

Az egyik csoport azt olvasta, hogy az összes vezérigazgató fizetése nőtt, míg a másik csoport egy nagy cég, egy phoenix-i székhelyű elektronikai vállalat konkrét vezérigazgatójáról olvasott, hogy neki emelkedett a fizetése. A második csoportban, akik az utóbbi megfogalmazással találkoztak, sokkal többen gondolták úgy, hogy a vezérigazgatók magasabb fizetést érdemelnek, mint egy átlagos alkalmazott.

A tanulmány vezető szerzője szerint az, ahogyan a döntéshozók és a média szereplői beszélnek a vagyoni helyzetről és az egyenlőtlenségről, befolyásolhatja azt, hogy az emberek mennyire toleránsak a szélsőséges vagyoni egyenlőtlenségekkel szemben. 

A tanulmány megállapította, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel támogatják a szupergazdagok vagyonadóját, ha milliárdosokra, mint egy csoportra gondolnak, mintsem egyetlen gazdag személyre.

Az amerikai milliárdosok egyébként 2,1 ezer milliárd dollárral lettek gazdagabbak a világjárvány alatt, együttes vagyonuk pedig 70 százalékkal nőtt.

(via CNBC)