Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése

Hírek2023. júl. 5.MTI

Júniusban öt hónapja a leggyengébb növekedést érte el a szolgáltatóipar teljesítménye Kínában a Caixin gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint. A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő kompozit BMI szintén öt hónapja a legkisebb növekedést jelezte júniusra.

A szolgáltatóipari BMI júniusban a várt 56,2 pont helyett 53,9 pontra csökkent az előző havi 57,1 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a teljesítmény csökkenésének mértékét számszerűsíti.

A szolgáltatóipari BMI júniusi értéke így már a hatodik egymást követő hónapban jelzi a szektor teljesítményének növekedését, de január óta a leggyengébb mértékben, mégpedig a kereslet csökkenése miatt.

A szolgáltatóipari új megrendelések hathavi mélypontra csökkentek júniusban, a foglalkoztatás már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, a munkahelyteremtés üteme pedig három hónapja a legerősebb volt. A ráfordítási költségek a megemelkedett bérek és a nyersanyagok magasabb árai miatt szilárdan emelkedtek.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI 52,5 pontra, hat hónapja a legalacsonyabbra csökkent júniusban a májusi 55,6 pontról.

A múlt pénteken publikált feldolgozóipari BMI 50,5 pontra csökkent júniusban az előző havi, májusi 50,9 pontról, azaz kissé jobbnak bizonyult az 50,2 pontos elemzői konszenzusnál. Júniusban a második hónapja állt 50 pont felett a Caixin kínai feldolgozóipari BMI mutatója. A májusban elért 50,9 pont 11 havi csúcs volt a mutató értékében.