Háború: Nagyobb sikereket érnek el az ukránok az ellentámadás során

Hírek2023. júl. 5.Sz.A.

Az ukrán kormány szerint az orosz haderő által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű ellen „provokációt” terveznek – írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Az atomerőmű biztonsága folyamatos kockázatot jelent, különösen a kahovkai gát/víztározó júniusi felrobbantása óta, a tározó ugyanis a reaktorok hűtéséhez szükséges vizet adta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint robbanóanyagnak látszó anyagokat helyezhettek el az atomerőmű egyes épületeinek tetejére, hogy egy támadást látszatát keltsék. Mint mondta, az atomerőműre csak Oroszország jelent veszélyt.

- Harkov megyében egy katonai temetést ért orosz rakétatámadás kedden – ukrán források szerint. A támadásban 43 ember – köztük 12 gyerek – életét vesztette. A rakétatalálat egy lakóépület parkolóját is eltalálta.

- Oroszország szerint nincs értelme meghosszabbítani az orosz-ukrán gabonaexportot biztosító Fekete-tengeri folyosóról szóló egyezményt, amely két hét múlva lejár. Az orosz külügyminisztérium szerint mindent megtesznek, hogy az összes hajó elhagyhassa a kikötőket július 17-ig, amikor a megállapodás érvényessége lejár.

- Moszkva polgármestere szerint kedden Ukrajna drónokkal támadta az orosz fővárost, aminek következtében a Vnukovo reptér forgalmát átmenetileg le kellett állítani.

- Szergej Szobjanin főpolgármester szerint mindegyik drónt sikerült hatástalanítania az orosz légvédelemnek, áldozatok nincsenek.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország még soha nem volt annyira egységes, mint most. Mint mondta az ország a nyugati szankciók ellenére is virágzik. Az orosz elnök a Kínával közösen létrehozott Sanghaji Együttműködési Szervezet vezetőinek találkozója alkalmából mondott beszédet.

- Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök bejelentése szerint 185 ezer új szerződéses katonát soroztak be az orosz hadseregbe az év eleje óta, ebből csak a múlt héten tízezer főt szerződtettek le. A Wagner puccskísérlet után a zsoldosoknak felajánlották a lehetőséget, hogy az orosz reguláris erőkben szolgáljanak tovább.

- Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 25 millió euró hitelt ad Ukrajnának a háborús övezetekből érkező menekültek ellátásának segítésére.

- Joe Biden amerikai elnök üdvözölte, hogy a NATO egy évvel meghosszabbítja Jens Stoltenberg főtitkár megbízatását. Mint mondta, a második világháború utáni legnagyobb kihívásokkal küzd az európai biztonság.

- Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács főtitkára szerint Ukrajna "bölcsen és higgadtan" jár el az ellentámadás során, amit sikeresnek nevezett.

- Ausztria után Svájc is csatlakozik az európai légvédelmi kezdeményezéshez, melyet tavaly indítottak el Németország javaslatára.

- Olaszországban eddig több mint kétmilliárd dollárt értékben fagyasztottak be orosz oligarchákhoz tartozó vagyont – bankszámlákat, luxusvillákat, jachtoat és autókat – írja a Reuters.