Lassult az OECD-országok GDP-növekedése a harmadik negyedévben

Hírek2022. nov. 21.MTI

A harmadik negyedévben 0,4 százalékra lassult a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) szereplő országok GDP-növekedése a második negyedévhez képest, amikor 0,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az idei első negyedévben a negyedéves szintű gazdasági növekedés 0,3 százalék volt.

A G7-országok gazdasága a szeptember végével záródott három hónapban 0,4 százalékkal nőtt az előző három hónappal összevetve, amikor kisebb, 0,2 százalékos bővülést regisztráltak.

Az eurózóna GDP-növekedése a második negyedévi 0,8 százalékról 0,2 százalékra, az Európai Unióé pedig 0,7 százalékról 0,2 százalékra lassult.

Az Egyesült Államok GDP-je 0,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi 0,1 százalékos csökkenés után. A német gazdaság növekedése 0,1 százalékról 0,3 százalékra gyorsult, miközben Olaszország, Kanada és Franciaország GDP-növekedése jelentősen lassult 0,5 százalékra, 0,4 százalékra, illetve 0,2 százalékra a második negyedévi 1,1 százalékról, 0,8 százalékról és 0,5 százalékról.

Japán gazdasága 0,3 százalékkal, az Egyesült Királyságé pedig 0,2 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben, miután a második negyedévben még 1,1 százalékkal, illetve 0,2 százalékkal nőtt.

Az ukrajnai háborúhoz legközelebb fekvő országok közül Lengyelországban 0,9 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben a negyedévvel korábbi 2,4 százalékos csökkenés után. Eközben Lettországban 1,7 százalékkal, Szlovéniában 1,4 százalékkal, Magyarországon pedig 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a második negyedévvel összevetve. Litvániában a GDP növekedés a második negyedévi 0,3 százalékról 0,4 százalékra gyorsult.