Gripenek zúgtak át a főváros egén, légibemutatóval ünnepeltek az altisztavatáson - GALÉRIA

Hírek2022. júl. 16.MTI

Szombaton több mint négyszáz altiszt tett esküt a fővárosban, a Hősök terén. Az altisztavatáson Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter a haderőfejlesztés felgyorsításáról beszélt. Az ünnepség alkalmából a Magyar Honvédség vadászgépei és helikopterei tartottak látványos légibemutatót. Képeken a város felett repülő Gripenek.

Több mint négyszázan tettek esküt

A budapesti Hősök terén szombaton 430, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. Elmondták az úgynevezett altiszti hitvallást, majd egy-egy, helikopterekből és Gripenekből álló kötelék húzott át a Hősök tere felett.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütétele a Hősök terén 2022. július 16-án. Forrás: MTI/Kovács Anikó

Már jövőre elérjük a NATO által elvárt szintet

Az ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy a héten elrendelte a haderő készenlétének növelését. Az eskütételen részt vevő frissen végzett honvéd altisztekhez intézett szavaiban a honvédelmi miniszter kiemelte: ebben rájuk is számít; nekik is kulcsszerepük lesz a megújuló, magabiztos, jól kiképzett és felszerelt, jól szervezett és ütőképes Magyar Honvédség megerősítésében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütételén a Hősök terén 2022. július 16-án. Forrás: MTI/Kovács Anikó

Néhány éve megindult a haderő átfogó fejlesztése, de ezt fel kell gyorsítani az ország közvetlen szomszédságában zajló háború és a déli határon fokozódó migrációs nyomás miatt - fejtette ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány minden erkölcsi és anyagi támogatást biztosít Magyarország biztonságának megerősítéséhez, a haza védelméhez.
Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök döntése nyomán a honvédség teljes állománya "példátlan mértékű" illetményemelésben részesül. A kormány létrehozta a honvédelmi alapot, amely segíti a haderőfejlesztést, a védelmi kiadások a költségvetésben már jövőre elérik a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos szintet - sorolta.

A miniszter arra szólította fel az esküt tett altiszteket, legyenek büszkék arra, hogy "megtanulták a mesterséget, annak továbbadását". Ezzel együtt azt kérte: legyenek a Magyar Honvédség méltó tagjai, példák a katonák számára a szolgálatban és azon kívül is.

Több harcoló katona, kevesebb adminisztráció

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütétele a Hősök terén 2022. július 16-án. Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka megnyitóbeszédében az altiszti esküt tevő katonákhoz szólva felidézte, hogy kiképzésük alatt számos akadályt kellett leküzdeniük, részt vettek a koronavírus-járvány leküzdésében, valamint az ország két határszakaszán is segítették a védekezést.
Felhívta a figyelmet, hogy olyan korban lépnek a Magyar Honvédség altiszti állományába, amikor a feladatok nőnek.

A Magyar Honvédség történelmi helyzetben van, hiszen a szomszédban háború van. Ez pedig egész Európában ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztonság, a védelem

- emelte ki.

Szükség lesz átszervezésre is, az adminisztráció csökkentésére, hogy minél több kiképzett, bevethető, harcoló katonával valóban a régió meghatározó ereje legyen a Magyar Honvédség. Ennek megvalósítása mostantól a szombaton esküt tevő altisztek feladata is - jegyezte meg az altábornagy.

A légibemutató megtekinthető az alábbi galériában:

(A címlapi kép és a borítókép forrása: MTI/Kovács Anikó)