Leforgatták az első magyar játékfilmet, amely a vírusról szól

Hírek2022. jan. 8.Növekedés.hu

A 2020-ban bemutatott Magdolna című játékfilmje után, a veszprémi Szeretfilm stúdió rendezője, Buvári Tamás leforgatta új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjét. A forgatás 2021 februárjában kezdődött és decemberben fejeződött be. A film több évszakos, főbb helyszínei a téli Balaton, illetve Budapest és Bécs.

A #tüneményesutazás az emberi érintésről, illetve annak hiányáról szól. A disztópia egy olyan világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy egymást megérintsék. Anya, apa, fiú. Rajtuk, egy magyar családon keresztül szembesülünk a problémával. Velük keressük és találjuk meg a megoldást ebben a rendkívüli roadmovieban.

mondta Buvári Tamás, a film rendezője.

#tüneményesutazás : A főbb szerepekben Trokán Anna, Orbán Levente, Cservák Zoltán, Trill Zsolt, Kálid Artúr, Danis Lídia, Nagy KaticaCservák Zoltán főszereplő

A főbb szerepekben Trokán Anna, Orbán Levente, Cservák Zoltán, Trill Zsolt, Kálid Artúr, Danis Lídia, Nagy Katica, Epres Attila lesznek láthatók, a veszprémi színészek közül pedig Halas Adelaida, Pap Lívia, Egyed Brigitta és Máté P. Gábor vettek részt a forgatáson. A filmet Tóth Zsolt fényképezte, aki előző filmjéért, a Magdolna című játékfilmért operatőri díjat nyert a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr versenyen.A #tüneményesutazás koproducerei Somlai Dávid, Angyal Gergely és Ruzsinszki Ádám – így a veszprémi Szeretfilm Stúdió együttműködő partnerei a projektben a budapesti Greenbox, Rollingpanda és Origo filmstúdiók.

A film költségvetése az előbb felsorolt stúdiók befektetéseire és a támogatók támogatásaira épül.

Főtámogatói a Magyar Művészeti Akadémia, a Vemévszer Kft., az Interword, a Danubius Hotels, a BAHART, további magánszemély mecénások, a Veszprémi Érsekség pedig a gyártó egyesület működését támogatta. A filmalkotás együttműködésben készül a VEB2023 programsorozattal.

Nagyon baráti, családias hangulatban zajlik a forgatás, és ez legfőképpen a színészek és a civil szereplők áldozatos szerepvállalásának köszönhető. Lelkesen, önfeláldozóan vesznek részt a forgatáson, úgy érzem, minden bizalmuk benne a van a produkcióban, minekután magam is nagy felelősséggel tartozom a film megfelelő befejezéséért és utóéletéért. A finanszírozási helyzet nem reménytelen, de észrevehető, hogy a járvány befolyásolja a cégek, a potenciális támogatók közreműködését. Értek váratlan és kellemetlen meglepetések, ám ezekre is fel kell készülni. Többen vannak szerencsére olyanok, akik kiállnak a független, veszprémi, helyi filmalkotás mellett, vagy akiket épp a balatoni kötődés miatt sikerül megnyernünk természetbeni vagy anyagi támogatónak. Fontos a fővárosi koproducer társak együttműködése, nélkülük a film biztosan nem készülhetne el. Most rajtunk a sor, hogy egy különlegesen erős filmmel álljunk a közönség elé.

mondta Buvári Tamás

A film zeneszerzője Barabás Lőrinc zeneszerző, előadóművész, utómunka hangmérnöke ifj. Erdélyi Gábor, vágói Hargittai László és Nemes Tímea. Jelenleg a film képi utómunkája zajlik az Origo Filmstúdióban.

Amennyiben a filmkészítés a terv szerint halad, egy 2022-es nyári premierben bíznak a producerek és az alkotói stáb.