Már itt tart a technológia: a legújabb lámpákat elég 25 évente cserélni

Interjú2022. jan. 8.Haiman Éva

A ma kapható égők összehasonlíthatatlanul energiatakarékosabbak, mint akár csak a 10-15 évvel ezelőttiek, a lámpák is egyre több mindent tudnak, ám a világ legnagyobb fényforrás-gyártói nagy árat fizettek mindezért. Az elmúlt évek világítástechnikai forradalmának eredményeiről Zabari Istvánnal, a Lumenet webáruház alapítójával készített interjút a növekedés.hu.

Ha az ember bemegy egy valódi vagy egy online lámpaboltba, úgy érzi, nem is kapható más, csak LED-világítás. Sem halogén izzó, sem kompakt fénycső nincs már?

Halogén izzók már nem árusíthatók, és rövidesen fénycsövek sem. S miután egy 60-as izzó fényáramának megfelelő LED-fényforrás napjainkban 500 forintba sem kerül, szemben az évekkel ezelőtti 5-10 ezer forinttal, radikálisan csökkent is a hagyományos, vagy fénycsöves fényforrások iránti kereslet. Ezt jelentősen előmozdították azok a globális energiafelhasználás csökkentésére irányuló uniós és nemzetközi direktívák, jogszabályi előírások, amelyeknek a gyártóknak meg kellett felelniük.

Az elmúlt 10-15 évben egy nagyon komoly forradalom ment végbe a világítástechnikában, de ezért a világ legnagyobb fényforrás-gyártóit is nagy árat fizettek.

Mi történt?

A kikényszerített fejlesztések iszonyatosan sokba kerültek, és ez akkora veszteséget okozott, hogy ma már szinte egyetlen nagy világítástechnikai márka sincs az anyavállalat tulajdonában. A német Osramot a LEDVANCE kínai befektetőcsoport vásárolta meg, a Philips Lighting is kikerült az anyacégtől, és bár ugyanazon a márkanéven, de pár éve már spin-offja, a Signify gyártja a világítástechnikai termékeit, a GE Lightingnál pedig hasonló történt.

Ez az utóbbi már az okos rendszerek felé mutató felvásárlás, vajon ez a jövő a világítástechnikában?

Valószínűleg igen, bár annyira gyorsan változik minden, hogy nem mernék jóslatokba bocsátkozni. Az biztos, hogy már most elképesztő dolgokra képes az okos világítás. Már nem csak arról van szó, hogy amint közeledik valaki a házhoz az autójával, a telefonja jelet küld a rendszernek, és felkapcsolódik a külső világítás.

De akár azt is be tudja állítani, hogy ha érkezik egy messenger üzenete, akkor az íróasztalon a lámpája villogni kezdjen, vagy a kedvenc focicsapata színére váltson, ha éppen meccset játszik, és gólt szerez.

Szinte beláthatatlan, milyen összefüggéseket lehet teremteni, legyen szó akár a biztonsági, akár kényelmi, akár szórakoztatási funkciókról. Tulajdonképpen a gyártók között ma már inkább ezekben a specialitásokban, nüanszokban van verseny. Most jön ki például a LEDVANCE egy olyan fényforrással, amely bekapcsolt állapotban a levegőt is sterilizálja úgy, hogy közben nyugodtan lehet akár alatta is tartózkodni. A Philips pár hete dobta piacra az ultrahatékony LED-fényforrását, ami, szemben a most már hagyományosnak számító 130 Lumen/Watt-tal 210 Lumen/Wattot tud. Összehasonlításként: egy hagyományos 60 Wattos izzó 700 Lumen környéki fényáramra volt képes, vagyis közel hússzor több energia felhasználásával tudta leadni ugyanazt a teljesítményt.

Kijelenthetjük, hogy hamarosan kizárólag LED-del fogunk világítani az otthonainkban?

Döntően igen. Ugyanakkor bizonyos területeken nem működnek a LED-ek, legalábbis a jelenlegi technológiákkal nem oldható meg például a sütővilágítás a magas hőmérséklet miatt. Ez azonban várhatóan változni fog, mert pár éve hűtőizzó méretben is elképzelhetetlen volt retrofit (csereszabatos) LED-et fejleszteni, ma ez pár száz forintos árú termék. Az olyan termékekben persze, ahol fontos a hőhatás – a só-, az infra- vagy a bioptron-lámpáknál –, ott maradnak az eddigi megoldások.

Ugyanakkor bizonyos területeken nem működnek a LED-ek, legalábbis a jelenlegi technológiákkal nem oldható meg például a sütővilágítás a magas hőmérséklet miatt.

Sokan tartanak attól, hogy mivel a LED-lámpákban nem cserélhetők az izzók, ha tönkremennek, az egész lámpát dobhatják ki.

Az élettartammal kapcsolatos aggályokra talán elég, ha annyit mondok:

a neves gyártók terméke esetén előbb fog bútort, de főleg háztartási gépeket cserélni, mint mire ezek a márkás LED-lámpák tönkremennek.

A garantált élettartamuk ugyanis 25-50 ezer üzemóra.

Ez hány év?

Ha abból indulunk ki, hogy egy átlagfogyasztó naponta 2,7 órán át használ egy lámpát, az éves szinten 1000 óra. A 25-50 ezer üzemórás garantált működés tehát azt jelenti, hogy

25-50 évig nem kell lecserélni azt a lámpát. Sőt, várhatóan akkor sem fog „kiégni”, hiszen a LED-ek fokozatosan veszítenek fényükből, a nagy gyártók az élettartam végének azt a pontot jelölik meg, ahol a lámpatest a gyári fényáramának már csak kevesebb, mint 70%-át képes leadni.

Ha nem kell lecserélni a lámpát, mert 25 évig jó, akkor miből fognak élni a világítástechnikai gyárak és forgalmazók?

Ma még nagyon messze vagyunk attól, hogy mindenki, mindenhol energiahatékony világítást használjon. Hagyományos izzó már nem kapható, de sokan még ilyet használnak, mert korábban felhalmoztak belőle, és kompakt fénycsövek is nagy számban vannak az otthonokban. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint,

ha ebben az ütemben cserélik a fogyasztók a hagyományos lámpatesteket a jövőben is, akkor 50 év, mire az utolsó hagyományos izzó is eltűnik az otthonokból. A dolgok ugyan az óta felgyorsultak, de így is beletelik ez még néhány évtizedbe.

A világ is változik, és a mi víziónk az, hogy a világítás a lakberendezés részévé válik, márpedig a bútorokat sem csak akkor cseréljük, ha tönkremennek. Másrészt, egy 5-8 éves, akkor jónak tartott LED lámpatestnél ma már van sokkal jobb, sokkal hatékonyabb, sokkal szebb, és ez is indok lehet a vásárlásra.

A hihetetlenül nagy választék miatt laikusként már akkor elveszítjük a fonalat, ha csak egy sima mennyezeti lámpát szeretnénk vásárolni. Mik ilyenkor a fogódzók?

Elsősorban a fényáram értéket kell nézni, ennek a mértékegysége a Lumen. Otthoni környezetre, világos falaknál létezik egy ökölszabály: négyzetméterenként körülbelül 200-250 Lumen körüli fényárammal kell kalkulálni, ezzel tökéletes általános megvilágítást kapunk. Természetesen van, aki azt szereti, ha fényárban úszik a lakás, más meg nem, és helyiségenként is eltérő, mennyire van szükségünk nagy fényre. Ezért is nagy előrelépés a távirányítós mennyezeti LED-lámpák megjelenése, amelyeknél ugyanakkor a régi kapcsolóval is ki-be kapcsolható a lámpatest.

Egy LED-es mennyezeti lámpákban nagyon sok chip, tápegység, vezérlés elfér, ezzel rengeteg mindent állíthatunk is rajtuk. Szabályozható a színhőmérséklet a meleg fehértől a hideg fehérig, a fényáram is, valamint akár fokozatos lekapcsolás-időzítés is beállítható, ami egy gyerekszobában lehet előny.

A LED-lámpákban is chipek vannak, márpedig ezekből most világméretű a hiány. Mennyire hat ez a világítástechnikai iparra?

Nagyon komolyan érinti az iparágat a chiphiány, bár jelenleg a gyártókat közel ennyire sújtja a papírhiány is.

Uniós direktívák és gyártói törekvések szerint ugyanis fokozatosan tűnnek el a műanyag csomagolások, de az általános papírhiány miatt most sok gyártónál már halomban áll a késztermék, mert nincs mibe csomagolni. A fogyasztó ebből csak azért nem érzékel semmit, mert rengeteg gyártó van, hatalmas a választék, és ha csak nem ragaszkodik egy konkrét márka konkrét típusához, csak nálunk, a Lumenetnél nagyságrendileg 300 fajta E27-es (vastag menetes) foglalatú fényforrást vásárolhat a legkülönfélébb dizájnnal. A nagy gyártók általában legalább egy évre elegendő mennyiséget legyártanak egy-egy adott lámpatestből, fényforrás típusból, ami az európai központi raktárból elérhető. Ami elfogy, az viszont nagyon sokára jön, vannak lámpatípusok, amelyek 6-8 hónapja nem elérhetők.