Lehet spórolni a nyári autós utazásokon

Hírek2023. jún. 26.Növekedés.hu

Az alapvető üzemanyagokra meghirdetett hatósági ársapka tavaly decemberi megszüntetése óta az autósoknak piaci árat kell fizetniük tankoláskor. Az árnövekedés hatására 2023 első negyedévében visszaesett az üzemanyagok forgalma, miközben folyamatos emelkedés figyelhető meg azok számában, akik rendelkeznek autóval. A drágulás különösen a nyári hónapokban, hosszabb utazáskor komoly kiadást jelent a családoknak, az OTP Bank kiemelt kampánya pedig éppen ezeket a terheket enyhítheti.

A kormány tavaly december 6-án, 23 órától szüntette meg a 95-ös benzinre és a gázolajra érvényes, literenként 480 forintos hatósági árat, vagyis a fogyasztóknak ettől kezdve kivétel nélkül ismét a piaci árat kell megfizetniük tankoláskor az üzemanyagokért. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a csaknem 13 hónapig tartó hatósági áras időszak után, december 6-án késő este a benzin ára 641, a gázolajé 699 forintra ugrott fel. Az elmúlt hónapokban rendeződött a piac, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. június 7-én kiadott Heti Monitor jelentése szerint a 95-ös benzin átlagára 576, a gázolajé pedig 554 forint volt ezen a napon.

A hatósági ársapkák kivezetését követően, 2023 első negyedévében a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint (ezek a közlemény írásakor elérhető legfrissebb statisztikák) jelentősen, összességében több mint 18 százalékkal visszaesett az üzemanyagok forgalma a hazai kutakon a megelőző év azonos időszakához képest.

A 95-ös benzinből csaknem 9, a korábban maximált árú dízelből pedig 20 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy évvel korábban.

A forgalom visszaesését a szakértők egyértelműen a hatósági árak megszűnésével, a jóval magasabb piaci árak visszatérésével magyarázták.

A tapasztalatok szerint a jó idő beköszöntével, különösen nyáron még azok közül is sokan útra kelnek, akik télen inkább a garázsban pihentetik az autójukat. Ez a kirándulások, nyaralások időszaka, amikor a legtöbben előre megtervezik, és lehetőség szerint igyekeznek optimalizálni a kiadásaikat.

Az OTP Bank akciója nekik kedvez, hiszen azok az ügyfelek, akik a július végéig tartó akciós időszakban kötnek új OTP Bonus, BonusGold hitelkártyaszerződést, valamint megfelelnek néhány további feltételnek, a hitelkártyával vásárlásaik után kapható visszatérítésen felül az első két hónapban kiemelt összegű jóváírást kapnak a tankolás árából.  

A július végéig tartó kiemelt kampányidőszakban OTP Bonus és BonusGold hitelkártyát igénylőknek az első két hónapban 10 százalékos, maximum 10 ezer forintos jóváírást biztosítunk az üzemanyagvásárlás után azzal a feltétellel, hogy a vásárláskor élő hitelkártya-számlával rendelkeznek és a főkártyabirtokosnak nincs 30 napot meghaladó hátraléka. Akciónk a hitelkártya-tulajdonosok igényeihez, szokásaihoz igazodik. Az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív kutatás eredménye szerint ugyanis a tankolás a 4. helyen szerepel a hitelkártyával lebonyolított fizetések népszerűségi listáján

mondja Szabó István, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetője.

Az akció meghirdetésében az is szerepet játszik, hogy itthon egyre többen autóznak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018 óta a magyarországi személygépkocsik száma, ugyanakkor az átlagéletkora is folyamatosan emelkedik.

A legfrissebb, 2022 decemberi statisztikák szerint 4 millió 94 ezer személyautó futott a hazai utakon, 453 ezerrel több, mint négy évvel korábban. A vizsgált időszakban a személygépkocsik átalagéletkora 14,2-ről 15,4 évre emelkedett.