Autót bérelne nyaralás idején? Akkor erre figyeljen!

Utazás2022. aug. 19.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az is problémát okozhat, ha a bérlés végén nincs kellő benzin a kocsiban.

Ha a nyaralás alatt jobban körbe akarunk nézni a kiszemelt térségben akkor erre kétségtelenül az egyik legjobb mód, ha kölcsönzünk egy autót.

Ma már szerencsére az autóbérlés nem egy fárasztó procedúra: sok társaságnál akár online is meg lehet oldani. Viszont ha mindent a neten intézünk akkor az átvételhez ne felejtsük el magunkkal vinni a foglalás visszaigazolását. A jogosítvány miatt nem kell aggódni, már amennyiben az Európai Unióban nyaralunk. Az itthon szerzett papírunkat ugyanis az EU-ban is elfogadják.

Ha viszont messzebbre megyünk akkor már szükségünk lesz nemzetközi vezetői engedélyre is.

Mielőtt a kölcsönzésnél rögtön megkötnénk a legolcsóbbnak tűnő bérleti szerződést, érdemes pár tényezőt figyelembe venni. Először is nézzünk utána, hogy a teljes ár milyen tételeket tartalmaz pontosan: könnyen előfordulhat, hogy vannak olyan extra szolgáltatások, amelyekre nagy szükségünk van, az alapárban viszont nem szerepelnek.

Szerencsére az átverések már nem olyan gyakoriak mint évekkel ezelőtt. A brókerek a felületeiken rendszerint a tényleges díjakat tüntetik fel.

A kölcsönzők kérhetnek biztonsági letétet is arra az esetre, ha például elveszítjük a slusszkulcsot vagy balesetet szenvedünk és megsérül a jármű. Viszont olyan esetben is kérhetik a letét egy részét, ha az autót nem elegendő benzinnel szolgáltatjuk vissza. Ezért nézzünk utána, hogy a kölcsönző cég pontosan milyen esetekben használhatja fel a biztosítékot.

Az átvételnél az a dokumentum az egyik legfontosabb, amely számba veszi az autó állapotát. Figyeljünk rá, hogy a járművön lévő sérülések, amelyek már az átvételnél is ott vannak a kocsin, mindenképp legyenek feljegyezve.

Ugyanis amikor a négykerekűt visszaszolgáltatjuk sor kerül majd egy újabb vizsgálatra, és minden friss sérülésért pénzt kérhetnek tőlünk.

Az se árt, ha az átvétel előtt vetünk egy pillantást az abroncsokra: fontos, hogy az évszaknak megfelelő gumi legyen az autón. Defekt esetén egyébként többnyire a javítást és a cserét a kölcsönző cégnek kell intéznie.

Ha esetleg valamiféle okból lerobbanunk akkor se álljunk neki a bérelt jármű szerelésének, ha egyébként értünk az autók bütyköléséhez. Helyette hívjuk a társaságot, akitől béreljük a kocsit. Ez már csak azért is fontos, mert néhány társaság eleve azt is előírja, hogy egy meghibásodás után mennyi időn belül kell őket értesíteni a bajról.

Amikor a számlát a kezünkbe nyomják nézzük át alaposan és nyugodtan kérdezzünk rá, ha nem világos, hogy egy tételnél pontosan miért is fizetünk.

Az Unióban rendszerint a bérleti díjban már a kötelező felelősségbiztosítás is benne van. Emellett viszont fontos, hogy kössünk utasbiztosítást, függetlenül attól, hogy épp belföldre vagy külföldre megyünk.

Hisz akkor is ha Magyarországon utazunk sor kerülhet olyan váratlan eseményekre, amelyek komolyabb összegekbe kerülhetnek, ha nem vagyunk bebiztosítva – hívta fel rá a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.