Lengyelország egy francia cégen tölti ki az Északi Áramlat 2 miatti haragját?

Hírek2019. nov. 11.Növekedés.hu

Több mint 13 milliárd forintnyi bírságot csaptak a vállalat nyakába.

A lengyel gazdasági versenyhivatal rekord nagyságú büntetést szabott ki az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésében közreműködő egyik vállalatra, olvasható a polskieradio.pl hírportálon. 

A viták kereszttüzében álló, 1200 km hosszú, a Balti tenger medencéjébe telepített vezeték várhatóan évi mintegy 55 milliárd köbméter orosz földgázt juttat egyenesen Németországba, elkerülve a balti államokat, Lengyelországot és Ukrajnát. 

Lengyelország erőteljesen ellenezte a projektet. Azt állította, hogy fenyegetést jelent Európa energiaellátásának biztonságára, ha az orosz gázexportkapacitást a Balti-tengeren keresztül kétszeresére növelik. 

A Lengyel Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal (UOKiK) a közelmúltban 172 millió zloty (több, mint 13 milliárd forint) büntetést rótt ki az Engie Energy nevű francia energetikai vállalatra, mert az Északi Áramlat 2 projekttel kapcsolatos eljárásban nem volt hajlandó együttműködni. 

A bírság annak az eljárásnak az eredménye, amelyet a lengyel versenyhatóság tavaly áprilisban indított az orosz Gazprom és öt nemzetközi vállalat, az Uniper, a Wintershall, a Shell, az OMV és az Engie ellen. 

A hatóság vezetője, Marek Niechciuk közölte:

„Az eljárás során az Engie Energy nem bocsátotta a hivatal rendelkezésére a szükséges információkat.”

A lengyel gazdasági versenyhivatal 2016 augusztusában ellenezte a Gazprom és európai partnerei között tervezett, Északi Áramlat 2 elnevezésű konzorcium megalapítását. Úgy ítélte meg, hogy az projekt aláásná a versenyt. 

A közelmúltban Dánia engedélyezte, hogy az Északi Áramlat 2 vezeték áthaladjon a Balti tenger dán felségvizein. Ezzel az utolsó nagy akadály is elhárult a projekt befejezése elől.

Varsó ugyanakkor keményen bírálta az Északi Áramlat 2 megvalósítását, mert attól tart, hogy a csővezeték fokozza majd Európa függőségét az orosz gáztól. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tavaly egyenesen úgy fogalmazott: az Északi Áramlat 2 egy új, az Európai Unió és a NATO ellen létrehozott „hibrid fegyver”.