Lesz forrás, újabb nagy értékű hiteleket tud nyújtani az MFB

Hírek2020. feb. 7.Növekedés.hu

A gyorsuló hitel-kihelyezési tevékenysége nyomán felmerülő forrásigény kielégítésére új forrásbevonási eszközök alkalmazásáról döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Egy bécsi és egy müncheni székhelyű pénzintézet számára most adott mandátum lehetővé teszi, hogy a bank új befektetői körtől, rugalmasan vonjon be forrásokat.

Az MFB 2020. január végén mandátumot adott a bécsi székhelyű Erste Group Bank AG-nak és a müncheni székhelyű Bayerische Landesbanknak Schuldscheindarlehen (SSD) és Namensschuldverschreibung (NSV) forrásbevonási műveletek megszervezésére és lebonyolítására. A mandátum alapján 300 millió EUR keretösszegben hajthatók végre a fenti típusú tranzakciók.

Az SSD egy német jog szerinti, a német/osztrák tőkepiacon használatos speciális finanszírozási forma, amelyet a kötvény és a hitel jellemzőit egyaránt mutatja. Az NSV 10 évnél hosszabb futamidejű forrásbevonási instrumentum, amely nem hitelnek, hanem értékpapírnak minősül.

A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy az MFB Zrt. új befektetői körtől rugalmasan, gyorsan hosszú futamidejű forrásokat vonjon be a fenti piacokról. A bank ezeket a folyamatosan bővülő finanszírozási tevékenységére használja fel.

Az MFB 2020. évi tervei alapján – a tavalyi évhez hasonlóan idén is intenzív forrásbevonási tevékenységet folytat. Ennek révén piaci szereplőkkel együttműködve támogatni kívánja a magyar állam gazdaságpolitikai célkitűzéseinek megvalósítását.