Lopják a kihelyezett kézfertőtlenítőket Ferihegyen

Hírek2020. márc. 18.Növekedés.hu

A koronavírus járvány utasforgalomra gyakorolt hatása miatt a Budapest Airport március 18-tól több változtatást is bevezetett a terminálüzemeltetésben - derül ki a BA közleményéből.

Az alábbi változásokat vezette be a Budapest Airport:

  1. Az 1-es utasmóló (Pier1) utasszállítás céljából átmenetileg nem üzemel. Minden schengeni országból érkező utast busszal szállítanak a 2B Terminálra, az induló utasok pedig a 2A Terminál beszállítókapuit használhatják.
  2. Utasfelvételre ideiglenesen kizárólag csak a 2B Terminálon van lehetőség.
  3. Minden induló utas biztonsági ellenőrzését a 2B Terminálon végzik.

Minden belépő utas okmányát ellenőrzi a rendőrség

Március 17-én, kedden lépett életbe az a kormányrendelet, amely külföldi állampolgárok részére megtiltja a Magyarországra való belépést. Tegnaptól Magyarországra csak magyar állampolgárok, valamint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió tagállamok, Svájc és Norvégia) azon állampolgárai léphetnek be, akik állandó tartózkodásra jogosultak Magyarországon, és ezt a jogukat állandó tartózkodási kártyával igazolják. Ők ebben az esetben a magyar állampolgárokkal egyenlő elbírálás alá esnek.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság minden járat minden utasát a határellenőrzési pontnál okmányellenőrzésnek veti alá. Családok együtt utazása esetén, amennyiben legalább az egyik fél magyar állampolgár, a külföldi állampolgársággal rendelkező hozzátartozója (gyermek, szülő, nagyszülő, házastárs) beléphet Magyarországra.

A többi külföldi állampolgárt a hatóság visszafordítja, ők az elutazásukig az erre a célra kijelölt tranzit részen várakozhatnak.

Információ az egészségügyi szűréssel kapcsolatban

Továbbra is érvényben van az a rendelkezés, hogy azok az utasok, akik beléphetnek az országba, és Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Kínából, vagy Olaszországból érkeznek, a belépésnél kötelező egészségügyi szűrésen esnek át. A szűrést követően a hatóságok és az orvosok döntenek az esetleges további lépésekről.

Légi áruszállítás

A kormányintézkedések az áruszállítást nem érintik, mind a gazdaság, mind az ellátási láncok fenntartása érdekében is rendkívül fontos a légi áruszállító járatok üzemelésének fenntartása. A cargo járatok üzemelnek, bár kapacitáscsökkentés előfordult, elsősorban Kína vonatkozásában. Természetesen óvintézkedések hatályban vannak az érkező cargo járatok személyzetét érintően is. Minden magyar ember érdeke az áruszállítás fenntartása.

Mivel az utasjáratok nagy része törlésre került, azok alsófedélzeti cargo kapacitása megszűnt, ezeken az útvonalakon a dedikált cargo járatok jelentik most az egyedüli légiszállítási megoldást, amely például orvosi segédeszközök vagy gyógyszerszállítmányok esetén kritikusan fontos, hogy rendelkezésre álljon.

Parkolással kapcsolatos információk

A Budapest Airport minden utas számára maradéktalanul visszatéríti az előre lefoglalt és fel nem használt parkolás díját 2020. március 16. és május 31. között. A visszatérítési igényét a puo@bud.hu címen a foglalást visszaigazoló e-mail csatolásával tudja jelezni.

Repülőtéri transzferrel és autóbérléssel kapcsolatos információk

Az előre lefoglalt transzfer szolgáltatással, illetve autóbérléssel kapcsolatos tájékoztatásért kérjük, forduljon a szolgáltatóhoz - áll a BA közleményében.

Folyamatos kapcsolat a repülőtér és a hatóságok között

A Budapest Airport percről percre követi a COVID-19 járványügyi helyzetet és folyamatos kapcsolatot tart fenn Magyarország kormányával, az operatív törzzsel, továbbá az illetékes hatóságokkal és minisztériumokkal. A Budapest Airport haladéktalanul és maradéktalanul bevezet minden rendkívüli óvintézkedést, amelyet a kormány és a hatóságok elrendelnek.

Vigyázzunk egymásra!

A Budapest Airport január vége óta többezer egység kézfertőtlenítőt szerzett be és folyamatosan gondoskodik a kifogyott vagy ellopott eszközök pótlásáról. A kihelyezett kézfertőtlenítőket egyrészt nagyon sokan használják, ezért gyorsan elfogy, de sajnos a tapasztalatok szerint a legtöbb néhány órán belül eltűnik, sokszor még a nagymennyiséget tároló automata szenzoros készülékekből is. A Budapest Airport a készletek utánpótlásáról gondoskodott, a kézfertőtlenítők folyamatosan érkeznek.