Ma jelentős bejelentésre készül Kásler Miklós a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban

Hírek2018. júl. 1.Növekedés.hu

Hétfőn a szepszissel, antiszepszissel kapcsolatban jelentős bejelentést teszek - jelentette ki Kásler Mikós az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Semmelweis Ignác emberi életeket mentett meg felfedezésével, amikor rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után átjártak a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat. A kortársak azonban ezt a felfedezést nem fogadták el, nem ismerték fel. Semmelweist az emberi élet tisztelete, az emberi élet megóvása motiválta. Amikor ezt nem látta biztosítottnak magába fordult, elkeseredett, de a rendelkezésre álló eszközeivel küzdött érte. Semmelweis a legnagyobb orvosok csarnokában méltó helyet foglal el - hangsúlyozta beszédében Kásler Miklós EMMI miniszter. Semmelweist ez a kűzdelme valószíűleg a legismertebb magyar orvossá emelte - tette hozzá. Felfedezésével leírta a gyermekágyi láz kialakulásának okát, folyamatát, leírta a fertőzés eszközét, és hogy milyen módszerekkel lehet megakadályozni. Leírta az antiszepszis elvét és elsőként alkalmazta a gyakorlatban. Ő írta le az aszepszist először az orvostudományban, és a sebészetben először Balassa János alkalmazta - hangsűyozta a miniszter. Semmelweis jelentőségét nem lehet eléggé méltatni, bár kortársai nem fogadták el. Hogy miért nem fogadták el, annak sok összetevője van, de az igazságot nem lehet visszaszorítani, mindig megmutatkozik. Így volt ez Semmelweis esetében is - emelte ki Kásler Miklós. Halála után harminc évvel Louis Pasteur, Robert Koch, Joseph Lister, aki - tette hozzá a miniszter -  1885-ben, húsz évvel Semmelweis halála után, még frakkban operált és nem mosott kezet, felemelték, elismerték és emléke előtt méltóképpen áldoztak. Európa nagyjai idezarándokoltak, hogy elhelyezzék az emlékezés koszorúját. Semmelweis emléke redkívül sűlyos felelősséget ró az egész magyar orvostársadalomra, rendkívüli felelősséget ró a nevét viselő egyetemre.

Semmelweis emléke előtt akkor tudok a legjobban tisztelegni, ha a róla elnevezett napon a szepszissel és az antiszepszissel kapcsolatban jelentős bejelentést teszek hétfőn - hangsúlyozta a miniszter.
Mint emlékezetes, a miniszter kinevezése után szinte azonnal arról beszélt, hogy a kórházi fertőzések ügyében azonnal lépni kíván és erre már el is készült a cselekvési terv. A Semmelweis Egyetemen tartott tudományos ülésen Hergár Eszter az MNB ügyvezető igazgatója hivatalosan is kibocsátotta a Magyar Nemzeti Bank által a Semmelweis-emlékévre készült emlékérmét. Hergár Eszter  bemutatta a 10 000 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém érméket. A rendezvényen bemutatták a Magyar Posta emlékbélyegét is. A tudományos ülés zárásaként, délután leleplezték Madarassy István „Áldott állapotban – Vizitáció Semmelweis emlékére” című szoborcsoportját. Kamasz Melinda