Macron: Folytatni kell a párbeszédet Oroszországgal

Hírek2022. szept. 1.MTI - Venczel Katalin

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön ismételten kijelentette, hogy folytatni kívánja a párbeszédet Oroszországgal.

Vállalni kell azt, hogy mindig folytatjuk a párbeszédet mindenkivel, s főleg azokkal, akikkel nem értünk egyet

- mondta.

Ki szeretné azt, hogy Törökország legyen az egyetlen hatalom a világon, amely folytatja a párbeszédet Oroszországgal?

- fogalmazott csütörtökön a francia elnök a nagykövetek éves értekezletén.

Nem szabad az álerkölcs semmilyen formájának engedni, amely tehetetlenné tenne minket

- vélte az államfő, kiemelve, hogy a "diplomatamunka arról szól, hogy mindenkivel beszélünk, és főleg azokkal, akikkel nem értünk egyet". 

Így tehát mi is folytatni fogjuk, szövetségeseinkkel összhangban

- tette hozzá.

Emmanuel Macron úgy vélte, hogy "Oroszország (Ukrajna elleni) háborújának egyik célja Európa megosztása", s emiatt a megoldás egyik kulcsa "az európaiak egysége".

Nem szabad hagynunk, hogy Európa megosztott legyen, ez egy mindennapi kihívás

- hangsúlyozta az államfő.

Emmanuel Macron egyebek mellett azt kérte a nemzetközi koalícióktól, "még ha nem is tökéletesek, nem is teljesek", hogy "akadályozzák meg az ukrán konfliktus földrajzi kiszélesedését".

A francia elnök szerint "hosszú háborúra kell felkészülnünk. És ezzel a hosszú háborúval szemben el kell kerülnünk az eszkalációt, és a békét kell előkészítenünk"

- mondta.

A béke előkészítése azt feltételezi, hogy folytatjuk a párbeszédet valamennyi résztvevővel, így tehát Franciaország folytatni fogja, ahogy azt néhány nappal ezelőtt megtettem, és fogom is a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója után

- fogalmazott.

"Franciaországnak, az európaiaknak vagy bárki másnak nem dolga megválasztani Ukrajnának a megfelelő békét, és a tárgyalás pillanatát sem. De mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a béketárgyalás lehetséges legyen akkor, amikor a két főszereplő tárgyalóasztalhoz ül majd" - hangsúlyozta a francia elnök.

Emmanuel Macron az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete óta rendszeresen beszél Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s gyakran vádolják európai partnerei azzal, hogy túl megengedő Moszkvával szemben, amióta 2019-ben kezet nyújtott Vlagyimir Putyinnak az Európai Unió és Oroszország közötti közeledés érdekében.

Az elnöki hivatal többször is megerősítette, hogy az elnök mindig ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij egyetértésével tárgyal Moszkvával.

A Macron és Putyin közötti egyeztetések azonban egyre ritkábbá váltak az Oroszországnak tulajdonított háborús bűntettek, nevezetesen a bucsai mészárlásról szóló híradásokat követően. A két ország vezetője augusztus 19-én beszélt utoljára telefonon a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziójáról.