Magyar állami tulajdonban az osztrák hadiipari vállalat

Hírek2019. nov. 5.Növekedés.hu

Magyar tulajdonba került az osztrák Hirtenberger Defence Systems (HDS), amely 120 éve foglalkozik tüzérségi eszközök fejlesztésével.

A Hirtenberger Defence Systems százszázalékos tulajdonrészét magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft. vásárolta meg az osztrák társaság anyavállalatától, a Hirtenberger Holding GmbH-tól – jelentette be Maróth Gáspár, a Nemzeti Védelmi Ipari és Védelmi Célú Fejlesztésekért, valamint a Haderő-modernizáció Koordinálásáért Felelős Kormánybiztos. A HDS valamennyi – ausztriai, angliai és újzélandi – telephelyén folytatja tevékenységét, és tovább viszi a nemzetközileg elismert, patinás márkát. Új tulajdonosként a magyar állam elkötelezett a világ élvonalába tartozó hadiipari vállalat fejlesztéséért, felelősséget vállal a társaság kereskedelmi tevékenységéért, továbbá az alkalmazottaknak, ügyfeleknek, partnereknek és beszállítóknak tett vállalásaiért. A tranzakció kulcsszerepet játszik a védelmi ipar megújításának kormányzati stratégiájában.

„A Hirtenberger Defence Systems világszerte ismert magas technológiai színvonaláról, innovatív megoldásairól és termékei kiváló minőségéről. Meggyőződésünk szerint ez az ott dolgozó szakemberek elhivatottságának köszönhető. Számunkra kulcsfontosságú a társaság üzleti, technológiai tevékenységének, valamint az ügyfelekkel ápolt, kitűnő kapcsolatainak fenntartása, fejlesztése. Fenntartjuk a működést Hirtenbergben”

– mondta Maróth Gáspár kormánybiztos. Hozzátette: a vállalat jövőbeli növekedésében fontos szerep jut az Egyesült Királyságban található, Middle Wallop-i telephelynek is.  

„Nagy örömömre szolgál, hogy új tulajdonosunk, a HDT Védelmi Ipari Kft. megnyitja az utat a további növekedésünk, a kutatás-fejlesztési programjaink folytatása, valamint a bővülő globális védelmi szektorban rejlő lehetőségek előtt”

– mondta Carsten Barth, a Hirtenberger Defence Systems ügyvezető igazgatója.  

Az 1860-ban alapított Hirtenberger Defence Systems sikeres múltra tekint vissza a világ vezető fegyveres erőinek korszerű tüzérségi eszközökkel, valamint lőszerekkel való ellátásában. A HDS védelmi ipari termékskálája az aknagránátok különböző típusaitól az aknavetőkön és a kiegészítő tábori felszereléseken át a célzó- és tűzvezető rendszerekig terjed, amelyek a 21. századi haderők szolgálatában is bizonyítottak már. A Hirtenberger Defence Systems az Egyesült Királyság mellett Új-Zélandon is rendelkezik leányvállalattal.