Magyar cég segít felderíteni a kokacserjéket Kolumbiában

Hírek2019. jún. 14.Növekedés.hu, MTI

Drónokkal és mesterséges intelligencia alkalmazásával működő képfelismerő rendszerrel segít a kokacserjék felderítésében az OTT-ONE Nyrt., amely a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájából 3 millió részvény értékesítésével a prémium mezőnybe szeretne bekerülni még az idén.

A videostreamingtől kezdve az e-sporton és a biometrikus technológián át egészen a blockchain rendszerek fejlesztéséig terjed a magyar tulajdonú OTT-ONE Nyrt. portfoliója. A vállalat bevételének ma már több mint fele exportból származik, ezek közül az egyik legkülönlegesebb megbízásuk a kolumbiai kokacserjék feltérképezése drónokkal és mesterséges intelligencián alapuló képfelismerő rendszerrel, melyet ők dolgoztak ki. 

Minderről Májer Bálint a társaság vezérigazgatója és Kósa Gábor, az iSRV Zrt.tulajdonosa, egyben az OTT-ONE Nyrt. fő részvényese számolt be egy sajtóbeszélgetésen, ahol az eddigi történetüket összegezték és a jövőbeli terveikre is kitértek. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jelenleg a standard kategóriában szereplő vállalat eredetileg videostreaming-gel foglalkozott, elsősorban arra alapozva, hogy "a Z generáció már nem néz televíziót", majd ezt a szolgáltatást szélesebb körűvé tették. 

A cég többek között a Telenorral, a Sony leányvállalatával, a Columbia Pictures-szel és a TV2-vel áll üzleti kapcsolatban, és a videostreaminget az oktatásban is hasznosítják vállalatoknak és iskoláknak.

Emellett a blockchain alapú high-tech biztonságtechnikai fejlesztések, valamint a biometrikus azonosítás tartoznak a tevékenységei közé. A nemzetközi piacra lépést az OTT-ONE és az iSRV együtt tudták megvalósítani: jelenleg 7 országban van pályázatuk folyamatban, ahol tendereken indulnak, és már több fordulón túljutottak.

Az iSRV állami támogatással fejlesztett e-learning oktatási platformját a jövőben közösen fejlesztik, és értékesítik.

Biztonságtechnikai újításaik között az egyik legismertebb referenciájuk a Fradi stadionjának vénaszkenner-technológiája.

A tőzsdei előrelépéssel kapcsolatban Májer Bálint elmondta, hogy még idén nyilvános tőzsdei aukción 3 millió darab részvényét terveznek értékesíteni, így a BÉT prémium kategóriájába szeretnének bekerülni. Az aukcióra a társaság legnagyobb részvényese, az iSRV Szolgáltató Zrt. biztosítja a részvényeket egy részvénykölcsön-ügylet keretében, kamat és haszon nélkül. A kölcsönügyletre vonatkozó szerződést az OTT-ONE Nyrt. június 11-én megkötötte az iSRV Zrt-vel. 

A tőzsdei aukción értékesített részvényeket az OTT-ONE Nyrt. olyan módon fogja visszaadni, hogy az aukciót követően zártkörű alaptőke-emelés során új részvényeket bocsát ki az iSRV Zrt. részére. Az aukciós ajánlattétel alsó határát az aukciót megelőző napon, az akkori árfolyam, illetve a piaci környezet figyelembevételével állapítják majd meg, de az ár nem lehet kevesebb részvényenként 250 forintnál.

A nyilvános tranzakcióból befolyt forrásból az OTT-ONE a jövőbeni növekedési terveit kívánja finanszírozni, írja az MTI. Amennyiben pedig az aukció során minimum 100 millió forint összegben jegyeznek részvényt a befektetők, úgy teljesül a prémium kategóriába lépés egyetlen, eddig még nem teljesített feltétele is. Az OTT-ONE árbevétele 2016 óta megduplázódott, adózott eredménye háromszorosára nőtt 2018-ra. Tavaly a cég eddigi legjobb eredményét érte el: 1,7 milliárd forintra nőtt az árbevétele az előző évi 1,15 milliárd forint után.

Az adózott nyeresége több mint 90 százalékos emelkedéssel 215 millió forint lett 2018-ban. Az árbevétel több mint fele export értékesítésből származik, a vállalatnál 120-150 magasan képzett mérnök dolgozik a cégnek, a létszám projektenként változhat.