Szintet lép az OTT-ONE a Budapesti Értéktőzsdén

Hírek2019. máj. 16.Növekedés.hu

Tőkepiaci jelenlétét illetően jelentős mérföldkőhöz érkezett az OTT-ONE Nyrt., amelynek törzsrészvényei átkerültek a Budapesti Értéktőzsde T kategóriájából a Standard kategóriába. A Budapesti Értéktőzsde kategóriarendszerének május 2-ai módosítását követően az OTT-ONE elsőként léphetett át a Standard kategóriába. A szintlépés a vállalat növekedési terveinek fontos pillérét képezi, illetve hozzájárulhat a vállalat befektetői körének bővítéséhez.

A Budapesti Értéktőzsde határozata alapján az OTT-ONE Nyrt. korábban a T kategóriában jegyzett törzsrészvényei május 16-tól átkerültek a BÉT Standard kategóriájába. A vállalat azt követően kérelmezte az átsorolást, hogy az nyilvános tranzakció megvalósítása nélkül is lehetővé vált a BÉT Általános Üzletszabályzatának 2019. május 2-ai módosítása nyomán. Az új kategóriarendszerben az OTT-ONE volt az első kibocsátó, aki sikeres kérelem után szintet léphetett a tőzsdén.

Ahhoz, hogy az egyes kibocsátók bekerülhessenek a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájába, az alábbi feltételek teljesítése szükséges: 

  • Az értékpapír-sorozat árfolyamértéke nem lehet kevesebb 250 millió forintnál.
  • A bevezetésre kerülő sorozat értékapapírjai legalább 10 százalékának közkézen kell lennie. (Amennyiben a 10 százalékot nem érné el, elegendő az is, ha legalább száz millió forint árfolyamértékű értékpapír van közkézen.)
  • Az értékpapír kibocsátójának legalább egy teljes és könyvvizsgáló által hitelesített üzleti évvel kell rendelkeznie.

Az említett feltételeket az OTT-ONE jócskán túlteljesítette: a vállalat részvényeivel 2010. szeptember 29-e óta kereskedhetnek a befektetők a Budapesti Értéktőzsdén, piaci kapitalizációja jelenleg közel 8 milliárd forint, a közkézhányad pedig 84,82 százalék. A vállalat technikai bevezetéssel lépett piacra, és mivel a belépés nem nyilvános tranzakció keretében történt, a T kategóriába kerültek a vállalat papírjai, amely a szabályozott piaci megjelenés első fokozata volt.

A menedzsment középtávú célja a Prémium kategóriában való megjelenés, aminek egyetlen még nem teljesített feltétele egy legalább 100 millió forint értékű nyilvános tranzakció, amelynek előkészítése már folyamatban van. A nyilvános tranzakció lebonyolítása után, valamint a Standard kategóriában való működésből levont tapasztalatokat követően gondos előkészítés mellett kérvényezi majd a társaság törzsrészvényeinek átsorolását a Prémium kategóriába. 

A szintlépést a vállalat eredményei is indokolják. 2018-ban eddigi legjobb eredményét érte el a társaság, árbevétele ugyanis – 2017-hez képest 548,6 millió forinttal – 1,7 milliárd forintra nőtt. Az adózott vállalkozási eredmény még impozánsabb: több mint 90 százalékos növekedést produkálva, 111,4 millió forintról 215,5 millió forintra nőtt. 

A társaság pénzügyi eredményeit sorozatos üzleti és szakmai sikereinek köszönheti. A videóstreaming területén 2018 októberében elindult egy hosszú távú stratégiai együttműködés a társaság és a TV2 Csoport között, amelynek első elemeként közösen fejlesztik és üzemeltetik a „Spíler Extra” videostreaming alkalmazást. Novemberben partnerén keresztül szerződött a Sony Corporation angliai leányvállalatával, a Columbia Pictures Corporation Limiteddel is, amelynek értelmében négy országban is az OTT-ONE a technológiai kiszolgálója az induló „Sony Networks” nevű online videómegtekintő alkalmazásnak. Idén áprilisban pedig meghosszabb&ia cute;totta a Telenor Magyarország Zrt.-vel kötött stratégiai szerződését, amely értelmében a továbbiakban is az OTT-ONE üzemelteti, illetve fejleszti a „Telenor MyTV” szolgáltatást.

A streaming mellett a blockchain alapú high-tech biztonságtechnikai fejlesztések, valamint a biometrikus azonosítás és az egyedi hardware megoldások területén is jelentős növekedést ért el hazánkban, valamint nemzetközi szintéren is a vállalat az együttműködések révén. Decemberben egy 1,1 milliárd forint értékű, teljes egészében saját forrásból finanszírozott, 800 szerverből álló minősített szerverközpont kialakítását is megkezdte a vállalat. A szerverpark nagy része már leszállításra és kifizetésre is került, a teljes projekt pedig várhatóan 2019 második negyedévére készül el.