Magyar céghez kerül a nagy múltú cseh repülőgépgyártó

Hírek2020. jún. 11.Növekedés.hu

Tizenhárom év után tulajdonosváltásra kerül sor az AERO Vodochody AEROSPACE repülőgépgyárnál: a Penta Grouptól a Magyarországon bejegyzett Aero Investment Partners Zrt. veszi meg a nagy múltú cseh céget. A felvásárló magyar cég 51%-os tulajdoni hányadát Tombor András magyar üzletember, 49%-át a cseh OMNIPOL Csoporthoz tartozó AERO International birtokolja. Az új cég napi működtetéséért az OMNIPOL Csoport felel majd.

A 2020. június XX-án aláírt szerződés értelmében a cseh AERO Vodochody repülőgépgyártó céget birtokló holding részvényeinek 100%-a magyar AERO Investment Partners Zrt. birtokába kerül át. Az AERO Investments Partners Zrt. részvényeinek 51%-át Tombor András magyar üzletember tulajdonolja, míg a 49%-át a cseh AERO International s.r.o..

A kisebbségi tulajdonos AERO International s.r.o-t Richard Háva és családja birtokolja, akik az OMNIPOL Csoportot is tulajdonolják. Az új vállalat működtetéséért az OMNIPOL Csoport felel majd és ez a cég biztosítja majd a gördülékeny üzletmenethez szükséges szakembereket is.

Azonban ennek a tranzakciónak nem tárgya a repülőgépgyár mellett fekvő repteret birtokló Airport Vodochody a.s. nevű cég, az továbbra is a korábbi tulajdonos Penta Investments tulajdonában marad. Ugyanakkor a reptér és a repülőgép közötti szerződéses megállapodás értelmében az AERO repülőgépgyártó továbbra is használhatja a létesítményt.

"Az AERO az egyik legerősebb cseh márka és amelyre rengeteg ember nemzeti büszkeségként is tekint. Nemcsak nagyszerű múlttal rendelkezik, de hatalmas potenciál lakozik benne a jövőre nézve is. A cég hagyományaira építve szeretnénk helyreállítani a vállalat hírnevét a cseh és a világpiacon egyaránt. Az AERO mindhárom meghatározó működési területét fejleszteni fogjuk, egész pontosan: a cég által legyártott gépek támogatását, a világ legnagyobb légiipari cégeivel történő együttműködéseinket és természetesen az L-39NG projektet”

– mondta el Richard Háva.

Az OMNIPOL Csoport és az AERO együttműködésének hosszú története van, hiszen az elmúlt évtizedekben az OMNIPOL volt az exportőre szinte az összes, a gyártósorról legördülő gépnek. Emellett 2015 óta az OMNIPOL az AERO stratégiai partnere a következő generációs L-39, az L-39NG fejlesztési projektjében. Mint a fent említett projektek eddigi társtulajdonosa, az OMNIPOL Csoport rendkívül szoros együttműködésben dolgozott az AERO-val az elmúlt 5 évben.

Az új többségi tulajdonos, Tombor András egy tapasztalt, a régióban elismert üzletember, aki már számos sikeres befektetést tudhat magáénak különböző gazdasági területeken. Egy ilyen befektető színre lépése hozzájárul a tulajdonosok azon törekvéseihez, hogy stabilizálják a cég pénzügyeit illetve forrást teremtsenek a jövőbeni fejlesztésekre.

„A portfóliónkban az AERO nem szerepelt a hosszú távon fejlesztendő cégek között”

– mutatott rá Marek Dospiva, a Penta Investment társtulajdonosa. A Penta egy privatizációs tenderen szerezte meg az AERO-t 2006-ban és alig két éven belül az egymilliárd dollár veszteséggel küszködő céget virágzó vállalkozássá alakították át. A 2016-os alapvető stratégiaváltás jegyében a Penta úgy döntött, hogy az AERO visszatér saját gépeinek gyártásához és leginkább a katonai/hadászati programokra koncentrál.