Magyarok Kenyere: 5700 Kárpát-medencei gazda fogott össze gyerekek élelmezésére

Hírek2019. nov. 22.MTI

Idén 791 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 5700 magyar gazda felajánlása révén, ami több mint tízezer gyermek ellátását biztosítja.

Minden eddiginél több, 5700 magyar gazda ajánlott fel búzaadományt a Magyarok Kenyere - 15 millió Búzaszem program keretében az idén. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program idei zárásaként pénteken a kárpátaljai Nagydobronyban tartott adományozó ünnepségen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és a program fővédnöke, valamint Jakab István és Győrffy Balázs, a két szervezet vezetői adtak át adományokat - közölték a szervezők az MTI-vel.
A helyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban két tonna liszten kívül játékokat és számítástechnikai eszközöket kaptak a gyermekotthon lakói.
Mint írták, idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva, immáron kilencedszer indult útjára a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program.

Ennek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül.

Idén 791 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 5700 magyar gazda - 3551 határon inneni és 2117 határon túli - felajánlása révén. Az adományozók száma csaknem negyedével haladta meg a tavalyi 4600 főt. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg.

A magyar gazdák által összegyűjtött, a tavalyi mennyiséget húsz százalékkal meghaladó 791 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 472 tonna lisztet eredményezett, amely több tízezer gyermek ellátását szolgálja.