Az EU-ban döcög, Szerbiában hasít az oltás – mutatjuk, hogy csinálják

Interjú2021. márc. 12.Kovács Dániel

Utolsókból lesznek az elsők. Év elején még úgy tűnt, az Európai Unió tagállamainak vakcinaproblémáit megoldja majd a közös beszerzés, míg Szerbia viszont nem sok jóra számíthatott. Mégsem így alakult, a kis balkáni ország mára az összes uniós országot lepipálta, és a kontinensen is csak az Egyesült Királyság előzi meg átoltottság terén. De hogyan tudta mindezt tető alá hozni Alexander Vucic elnök? Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács, a délvidéki magyarság országos kisebbségi önkormányzatának elnökét kérdeztük.

Január elsején még nem sokan fogadtak volna rá, hogy Szerbia le fogja előzni az Európai Uniót átoltottságban. Minek köszönhető ez a meglepetéseredmény?

Európán belül az Egyesült Királyság után Szerbia következik az átoltottsági listán, de világszerte sincsenek sokan, akik jobban állnak e téren. Ennek egyetlen magyarázata van. 2020 március 16-án rendkívül szigorú korlátozásokat vezettek be az országban, volt olyan időszak is, amikor péntek délutántól vasárnap hajnalig minden bezárt, kijárási tilalom volt. A kormány nagyon komolyan vette a védekezést. Ám júniusban a parlamenti választások idején megindult a lazítás, ami meg is bosszulta magát szeptemberben. Viszont Aleksandar Vuciċ elnök ettől kezdve minden követ megmozgatott, hogy Szerbia valahonnan vakcinához jusson.

Korábban úgy tűnt, hogy a nagy szereplők dominálnak majd a vakcina-piacon, mégis azt látjuk, hogy az EU-ban döcög az oltás, egy kis, hétmilliós, független ország meg szárnyal…

A titok nyitja Szerbia politikája. Egyrészt az Európai Unió felé halad az ország, de közben Oroszországgal és Kínával is jó kapcsolatokat ápol. Ezt a helyzetet most kiválóan ki lehetett használni, ráadásul az oroszoknak és a kínaiaknak egyaránt fontos volt, hogy a vakcinájuk eljusson Európába. Ennek köszönhetően rengeteg kínai oltóanyag érkezett, főleg ezzel sikerült felpörgetni az országos oltást, sőt volt olyan hét is, amikor bárki jelentkezhetett oltásra, annyi vakcina érkezett az országba.

Igaz a hír, hogy Vuciċ elnök kapott egy szállítmány vakcinát Kínától születésnapjára?

- Igen, március 5-én érkezett több százezer adag oltóanyag ebből az alkalomból, és ezen kívül is számos gesztust tettek már.

Jelenleg ötféle vakcinával oltanak. Hogyan fogadta ezt a lakosság?

Oroszországgal hagyományosan jó a kapcsolat, a szerbek körében él a szláv testvériség gondolata, így a Szputnyikot is sokan választják, míg a kínaiakkal is jók a lakosság tapasztalatai, a gesztusaik pedig a Sinopharm-al szembeni bizalmatlanságot is gyorsan eloszlatták. Olyan ellenkezés, mint az Európai Uniós országokban van ezekkel szemben, nálunk nincs. Vannak, akik a regisztráció kezdtetekor valamelyik nyugati vakcinára iratkoztak fel, de később de később váltottak. Kezdetben ugyan elég erőteljes ellenzéki propaganda ment itt is, hogy kizárólag Unió által jóváhagyott vakcinát kapjunk, de hála Istennek ez végül nem így lett, különben nem itt tartanánk. Oltásellenesekről nem is nagyon hallani, általában véve az emberek komolyan veszik, hogy az átoltottságot minél előbb elérjük. Ráadásul Szerbiában hamarosan beindul az orosz vakcina csomagolása, sőt az év vége felé, ha minden jól megy, a gyártás is elindulhat. Kína pedig évek óta valósít meg nagyberuházásokat az országban, gondoljunk csak a Budapest-Belgrád vasútvonalra, vagy a szendrői acélgyár megvásárlására. Ezek révén jelentősen megerősödtek a politikai kapcsolatok is a két ország között. Ezzel szemben a lakosságnak csalódás volt, hogy a tagságra készülő nyugat-balkáni államok távolról sem kaptak annyit a közös vakcinabeszerzésből, mint amennyi tervben volt. A több lábon állás viszont meghozta a gyümölcsét, ennek köszönhető, hogy tényleg óriási mennyiségű vakcina érkezett.

Hogyan zajlik Önöknél a regisztráció és az oltás?

Egy elektronikus rendszeren keresztül kell jelentkezni a személyi szám megadásával, itt lehet jelezni azt is, hogy melyik vakcinát választjuk. Ez a rendszer már nagyon korán, világszerte az elsők között indult el. Maga a folyamat gyorsan halad, én egy hétfői napon jelentkeztem, a következő héten már kaptam is az értesítést az oltás időpontjáról. Az első adag után három hétre jött a következő, ekkor adtak egy QR-kóddal ellátott igazolást, amelyen szerepelnek az adataim, és hogy milyen vakcinát kaptam – mindez szerb és angol nyelven.

Hallani rossz tapasztalatokról valamelyik oltóanyag kapcsán?

Egyelőre hozzám ilyen nem jutott el, legfeljebb annyi, hogy az Astra Zeneca időnként komolyabb lázzal jár.

Mikorra tudja elérni a jelenlegi ütem fenntartása mellett Szerbia a biztonságos nyitáshoz szükséges átoltottságot?

Ha olyan ütemben érkezik a vakcina, ahogy eddig akkor a következő két hónapban el tudunk jutni egy olyan szintre, hogy a tömeges fertőzések leállhatnak.

Számos szerb közösség él az ország határain kívül. Az anyaország nekik is tud juttatni az oltóanyagból?

Szerbia most elég komoly pozícióban van a térségen belül ilyen szempontból, segíti is régiós szomszédait. Észak-Macedóniába például szerb adomány révén érkezett meg az első vakcinaszállítmány, és vittek Montenegrónak és Bosznia-Hercegovinának is. A koszovói szerbek is kapnak belőle.

Frissítés:

Már majdnem kétmillió adag, koronavírus elleni oltóanyagot használt fel a hétmilliós Szerbia, vasárnapig 738 756-an a vakcina második adagját is megkapták - közölte a belgrádi kormány március 14-én. A hivatalos adatok szerint az újraoltások arányát tekintve Szerbia az első helyen áll Európában. (MTI)