Már elérhetők az állami kamattámogatott fogyasztóbarát lakáshitelek

Hírek2018. júl. 1.Növekedés.hu

Megjelentek az első állami kamattámogatással nyújtott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a banki kínálatban. E speciális, családi otthonteremtést támogató hiteltermékek egyszerre biztosítanak a nem minősített termékeknél kedvezőbb hiteldíjakat, illetve a hiteligényléstől a jelzálogjog törléséig ügyfélbarát ügyintézést. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamattámogatott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) elterjedésének további támogatása érdekében a közelmúltban – a minősített hitelnyújtás eddigi tapasztalataival és a különböző állami kamattámogatott termékek speciális jogszabályi feltételeivel összhangban – frissítette pályázati kiírását. A részletszabályok kidolgozása nyomán így idén májusban megjelentek a banki kínálatban az első, állami kamattámogatás mellett nyújtott fogyasztóbarát lakáshitelek. A már elérhető minősített kamattámogatott hiteleknél a futamidő legalább első 5 évében az állam – az előírt feltételek teljesülése esetén – a kölcsön törlesztésekor a hiteligénylők helyett megfizeti a hitelkamat egy részét. A piacon elérhető új kamattámogatott fogyasztóbarát lakáshitelek – az állami támogatás mellett – megfelelnek a jegybank szigorú (hiteligénylésre, hitelbírálatra, folyósításra, törlesztésre, ügyintézésre, tájékoztatásra, kamatokra, díjakra, költségekre vonatkozó) minősítési feltételeinek is. A fogyasztóbarát lakáshiteleknél a többi piaci lakáshitelhez képest mintegy negyedével alacsonyabb a folyósítási, és mintegy felével alacsonyabb az előtörlesztési díj, s egyszerűbb az ügyintézés. A bank az ügyfél kérésére köteles átvállalni a teljes földhivatali ügyintézést, a hitelbírálat legfeljebb az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 – kamattámogatott hitel esetén a termék összetettsége miatt 20 -  munkanap lehet, a folyósítási feltételek teljesítését követően pedig 2 – kamattámogatott hitel esetén 5 -  munkanapon belül folyósítani kell a hitelt. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek összehasonlíthatóságát biztosító www.minositetthitel.hu oldalon található összehasonlító kalkulátor, valamint a jegybank Hitel- és lízingválasztó programja táblázatos formában is bemutatja az állami kamattámogatott fogyasztóbarát ajánlatokat.

Ezek alapján a piacon a három vagy több gyermekes családok számára már elérhető olyan termék, amelynek akár fél százalékponttal alacsonyabb (3 százalék körüli) a teljes hiteldíj-mutatója még a nem kamattámogatott fogyasztóbarát lakáshitelekhez képest is.
A fogyasztóbarát lakáshitelt nyújtó hitelintézetek biztosíthatják a fogyasztók számára, hogy a kölcsön mellé vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást (pl. Családok Otthonteremtési Kedvezménye, CSOK) is igényelhessenek. Egyes kamattámogatott hiteleknél ugyanakkor nem csak opció, hanem kötelező feltétel, hogy a fogyasztó CSOK-ot is igénybe vegyen. A kormány a lakáscélú állami támogatásokat lakáshitelek kamattámogatásaként, vissza nem térítendő támogatások formájában (pl. CSOK), és a lakástakarékpénztári megtakarításokhoz kapcsolódóan nyújtja. Az egyes támogatási formákról és azok igénybevételének konkrét feltételeiről a Magyar Kormány hivatalos honlapján érhetők el részletes információk. A lakáscélú állami támogatásokkal kapcsolatos esetleges fogyasztói panaszok a Kormányablakokban nyújthatók be, kezelésük a Kormányhivatalok hatáskörébe tartozik.