Már ketten versenyeznek a republikánus elnökjelöltségért Amerikában

Hírek2023. feb. 14.MTI

Elindul a republikánus párti elnökjelöltségért Nikki Haley, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete - a politikus kedden jelentette be döntését, és ezzel Donald Trump után ő a második politikus, aki hivatalosan is versenybe szállt.

Nikki Haley a közösségi médiában megjelent videóban közölte indulási szándékát, amelyben úgy fogalmazott, hogy akik ismerik őt azok tudják róla, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni, és, "ha valaki tűsarkat viselve rúg vissza, akkor az nekik jobban fáj".

Nikki Haley 2010-ben 38 évesen lett Dél-Karolina állam első női kormányzója, és egyben az ország történetének legfiatalabb állami vezetője. Donald Trump elnöksége idején az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként dolgozott. 2021 januárjában nyilvánosan bírálta Trumpot a Capitolium megtámadásával végződő zavargások idején, és amiatt, hogy vitatta a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Két évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Donald Trump újra versenybe száll az elnöki pozícióért, akkor nem fog vele szemben elindulni. Véleményét tavaly ősszel változtatta meg arra hivatkozva, hogy az ország előtt tornyosuló problémák, például a gazdasági gondok miatt generációváltásra van szükség.

A felmérések szerint a republikánus párton belül jelenleg Donald Trump mellett Ron DeSantis floridai kormányzónak a legmagasabb a támogatottsága, ő egyelőre nem jelentette be indulási szándékát. A lehetséges indulók között emlegetik még Mike Pence-t, Donald Trump egykori alelnökét, Mike Pompeót, Trump volt külügyminiszterét és Tim Scottot, Dél-Karolina jelenlegi kormányzóját. Az előválasztásokat 2024 tavaszán tartják, amelyen eldől majd, hogy ki indul a republikánus párt színeiben az elnökválasztáson jövő novemberében.