Lassult az infláció az Egyesült Államokban januárban

Hírek2023. feb. 14.MTI

Lassult az infláció az Egyesült Államokban januárban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, az U.S. Bureau of Labor Statistics kedden azt közölte, hogy a januári fogyasztói áremelkedés 2021 októbere óta a legkisebb volt, 6,4 százalékra mérséklődött a decemberi 6,5 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 6,2 százalékos januári infláció szerepelt.

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzői várakozásokkal összhangban 0,5 százalékkal emelkedett a decemberi 0,1 százalékos emelkedést követően.

Az energiaárak éves növekedése a múlt hónapban 8,7 százalékra gyorsult az előző havi 7,3 százalékról. Ezen belül egyebek között a benzin 1,5 százalékkal lett drágább, az áram 11,9 százalékkal, a földgáz pedig 26,7 százalékkal drágult.

Az élelmiszerárak növekedése 10,1 százalékra mérséklődött a decemberi 10,4 százalékról.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció éves szinten 5,6 százalékra csökkent a decemberi 5,7 százalékról, elemzők előzetesen 5,5 százalékos januári rátára számítottak. Havi szinten a januári adat a piaci előrejelzéseknek megfelelően ismét 0,4 százalék volt a decemberi 0,4 százalék után.

A Fed inflációs célja 2 százalék.

A Fed legközelebbi kamatdöntő ülésének döntését március 22-én ismertetik. A piacok 25 bázispontos kamatemelést várnak.