Musk találkozott az indiai miniszterelnökkel Amerikában - De a Google, a Microsoft és a Apple vezetője is találkozik Modival

Hírek2023. jún. 21.Áldott Rebeka

Elon Musk, az egyik leggazdagabb amerikai, a Tesla autógyár alapítója és Narendra Modi, indiai miniszterelnök találkozója után már csak idő kérdése, hogy Musk mikor kezd Indiában befektetni.

Modi „arra késztet bennünket, hogy jelentős befektetéseket hajtsunk végre Indiában, amit szándékunkban áll megtenni, csak a megfelelő időzítést igyekszünk megtalálni” – nyilatkozott Musk. A találkozójuk után pedig hozzátette, hogy hamarosan kilátásba kerülhet a bejelentés, írja a Reuters beszámolója.

Musk már 2017 óta tervezi a Tesla megjelenését az indiai piacon, azonban a magas importvámok eddig akadályozták a tervet. A CNN információi szerint a Tesla korábban már szorgalmazta a vámok csökkentését, de az indiai kormány azt szeretné, ha a vállalat az adókedvezményeket megelőzően helyben kezdené gyártani az autókat. Ellenben az autógyártó azt mondta, hogy először exportálna Indiába, hogy tesztelje a helyi keresletet.

Musk a múlt hónapban elmondta, hogy a Tesla valószínűleg az év végére kiválasztja az új gyára lokációját, és hozzátette, hogy India izgalmas helynek bizonyul, derül ki a Reuters cikkéből. Később az indiai külügyminisztérium szóvivője Twitteren közölte, hogy Modi meghívta Muskot, hogy „tárja fel az indiai lehetőségeket az elektromos járművekbe és a gyorsan bővülő kereskedelmi űrágazatba történő befektetésekre”.

Az NBC tudósítása alapján a Tesla befektetéseinek elsődleges célja India fenntartható energiatermelésének támogatása. Elon Musk szerint „India kiváló a napenergia számára. Nagyon kicsi az a földterület, amelyre ténylegesen szüksége van ahhoz, hogy elegendő villamos energiát termeljen. Úgy gondolom, hogy ez valószínűleg az indiai földterület 1 vagy 2%-a lenne, tehát nagyon is kivitelezhető.” További beruházási tervek között szerepelnek a helyhez kötött akkumulátorcsomagok és az elektromos járművek.

A Tesla vezérigazgatója azt is elmondta, hogy szívesen javítaná India internetkapcsolatát, és reméli, hogy a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatását eljuttathatja a dél-ázsiai nemzethez, írja az NBC riportja. Ez „hihetetlenül hasznos lehet a távoli vagy vidéki falvakban, ahol az embereknek nincs hozzáférésük az internethez, vagy az túl drága és lassú” – mondta Musk.

A Teslának jelenleg egy gigagyára van Ázsiában, Sanghajban.

A sanghaji gyár a Tesla legnagyobb autógyártó üzeme az Egyesült Államokon kívül, és 2022-ben a Tesla globális termelésének több mint felét tette ki, írja a CNN beszámolója.

Azonban a Washington és Peking között jelenleg fennálló feszültségek miatt az amerikai vállalatok érdekében áll, hogy csökkentsék a kínai gyártóbázistól való függőségüket.

Modi találkozója Muskkal napokkal azután történt, hogy a Twitter társalapítója, Jack Dorsey megvádolta Indiát, hogy a platform leállításával fenyegetőzött, mert a Twitter nem teljesítette a tartalomeltávolítási utasításokat a 2020-2021-es tiltakozás során. India "nyilvánvaló hazugságnak" nevezte az állítást.

"A Twitternek nincs más választása, mint hogy engedelmeskedjen a helyi önkormányzatoknak. Ha nem tartjuk be a helyi önkormányzati törvényeket, leállítanak minket." kommentálta a történteket Musk az újságíróknak.

Az indiai miniszterelnök jelenleg az első állami látogatását tölti az Amerikában, ami fordulópontot jelenthet az India és az Egyesült Államok közötti kapcsolatban. A tartózkodása alatt stratégiai megbeszéléseket fog folytatni politikai és üzleti vezetőkkel. A találkozókon szó lesz a védelemről, a technológiáról és India szerepéről az indiai-csendes-óceáni térségben.

Joe Biden csütörtökön fogja vendégül látni az indiai miniszterelnököt. A BBC értesülései szerint kedden több mint 70 amerikai törvényhozó sürgette az amerikai elnököt, hogy találkozásuk során vesse fel az emberi jogi kérdéseket Modinak. Hiszen elmondásuk szerint, aggasztó a növekvő vallási intolerancia, a sajtószabadság veszélyeztetése és a civil társadalmi csoportok korlátozása és manipulálása.

Washingtonban az indiai miniszterelnök várhatóan számos üzleti vezetővel is találkozik, köztük Tim Cookkal, az Apple-től, Sundar Pichai-val a Google-tól és Satya Nadellával a Microsofttól.