Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából

Hírek2022. márc. 6.MTI - Fehér Krisztina, Madrid

Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából, de számuk tovább fog növekedni - mondta az Európai Bizottság elnöke szombaton a spanyol miniszterelnökkel folytatott madridi megbeszélését követően.

Ártatlan nőkről, gyerekekről, férfiakról beszélünk, akiknek el kell menekülniük Putyin borzalmas háborúja elől, és azonnali segítségünkre van szükségük

jelentette ki Ursula Von der Leyen Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

Az uniós vezető hangsúlyozta a tagállamok által tanúsított szolidaritást, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra.

Büszkeség kijelentenem, hogy az EU megmutatta egységét, elszántságát és szolidaritását

fogalmazott.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: "Putyin háborúja" hatással lesz az európai gazdaságra és az európaiakra is.

Az Európai Uniónak "meg kell szabadulnia" az orosz gáz- és szénfüggőségtől, diverzifikálnia kell az energiaellátási forrásokat és növelnie kell a stratégiai beruházásokat a megújuló energiákba - hangsúlyozta.

Példaként beszélt Spanyolországról, ahol jelentős a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya, és prioritásnak nevezte az Ibériai-félsziget energetikai összeköttetésének kidolgozását az unió többi részével.

Mint mondta, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek március 10-én és 11-én esedékes informális találkozóján emellett arról is szó lesz, hogy miként segítsék azokat a fogyasztókat, akiknek nehézséget jelent energiaszámláik fizetése.