Máshol is drága a foci, nem csak nálunk

Hírek2019. jan. 12.Növekedés.hu

A török labdarúgó klubok és az őket hitelező bankok nemrég állapodtak meg az ágazat 2 milliárd dolláros adósságának rendezéséről. A dollár drágulása hazavágta az amerikai devizában hiteleket felvevő török gazdaságot. Ez a sportra is igaz. A tőzsdén jegyzett nagy török focicsapatok nyakig el vannak adósodva. Nemzetközi sikerek nem nagyon jönnek, közben meg a szurkolók igényeinek kielégítésére dollármilliókat kell játékosokra költeni.

A bajban lévő török bankok viszont már nem képesek tovább hitelezni a szektort. Így megállapodtak fociligával a klubok által felhalmozott, körülbelül 11 milliárd líra (2 milliárd dollár) adósságról. 
A hírre a négy nagy, tőzsdén jegyzett csapat árfolyama emelkedni is kezdett - írta a Bloomberg. A pénzhiányban szenvedő bankok mindent megtettek, hogy ne kelljen leírni az adósságokat.
Így abban állapodtak meg, hogy “megerősítik a klubok pénzügyi struktúráit” szigorú pénzügyi gazdálkodást követelnek meg. 
A dodonai mondatok mögött remélhetőleg nem az rejlik, hogy a “klubok pénzügyi struktúráit” további hitelekkel erősítik meg. Annak eldöntését meg mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy a török ligában, amelyben egy rangadó, néha sajnos valóban élet-halál kérdése, mennyire lehet valóban szigorú pénzügyi gazdálkodást folytatni. Minden esetre a bankok által kirendelt szakemberek átnézik majd a klubok könyveit és gazdálkodási folyamatait, az erről szóló jelentést pedig átadják a labdarúgó szövetségnek, amely a jövőben felügyeli a klubok gazdálkodását. Az átütemezett adósságok lejárata 10 évre tolódott ki. A török első ligában 18 csapat szerepel, a klubok között van néhány olyan, amelynek meglehetősen homályos a tulajdonosi struktúrája. A török szurkolók híresek fanatizmusukról, s egyre nagyobb részükről a nyomás a kormányzatra, hogy kezdjen valamit a török focivval. Ráadásul Erdogan elnök ifjabb korában fél-profi focista is volt, így neki is érdeke, hogy ebben a sportágban működjenek a dolgok. A három isztambuli nagycsapat, a Besiktas, a Galataszeráj és a Fenerbahcse, valamint a Trabzonspor tőzsdei árfolyama 8-10 százalékkal ugrott meg a hír nyomán. A Galataszeráj adóssága 750 millió líra, a Besiktasé egymilliárd, a Fekete-tengernél lévő Trabzon városi Trabzonsporé szintén, a Fenerbahcse pedig 2,1 milliárdot halmozott fel. Mind a  négy klub veszteséges. A török líra tavaly csaknem 30 százalékkal zuhant a dollárhoz képest, a török bankrendszer így kénytelen volt körülbelül 20 milliárd dollárnak megfelelő hitelt átütemezni.