Több ezer milliárd forintnyi állampapír sorsa múlik a keddi napon

Hírek2019. jan 12.Növekedés.hu

Izgalmas makroadatokat ismerhetünk meg az előttünk álló héten idehaza.

  • A magyar ipari termelés részletes, novemberi adatai hétfőn érkeznek
A novemberi ipari termelés előzetes adata 4%-os éves szintű termelésbővülést tükrözött, amely visszafogottabb növekedési dinamikát mutat az októberi 5,9%-os növekedéshez képest (nyers adatok, év/év). Az első becsléshez képest nem várunk érdemi eltérést a második, részletes adatközlés kapcsán sem. Ugyanakkor az előttünk álló időszakban a hazai ipari termelés növekedésének lassulására számítunk, összhangban az eurózóna ipari termelésbővülésének várható mérséklődésével. E várakozásunkat támasztja alá az is, hogy bár az iparra vonatkozó bizalmi indexek mind idehaza, mind az eurózónában jelenleg is kedvező szinteken mozognak; viszont 2018 eleje óta fokozatos mérséklődést mutatnak.
  • Több ezer milliárd forintnyi állampapír sorsa múlik a keddi adaton
Kedden közlik mind a tavaly decemberi, mind a 2018-as éves átlagos inflációs adatot, ez utóbbi a Prémium Magyar Állampapírok idei kamatfizetésénél számít meghatározó tényezőnek. A teljes kamatot ugyanis ez az inflációs adat mint kamatbázis, illetve az adott kötvénysorozatra vonatkozó kamatprémium összege adja meg. Tavaly decemberre egyébként az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,7%-os inflációra számítunk. Az üzemanyagárak novemberhez képest jelentősen mérséklődtek decemberben és a külső inflációs nyomás továbbra is alacsony. Mindezekből eredően az infláció lassulására számítunk a novemberi 3,1%-os szinthez viszonyítva. Összességében a 2018-as éves átlagos infláció 2,8% körül alakulhatott. A korábbi üzemanyagár-emelkedés egyszeri árnövelő hatása tavaly év végén gyakorlatilag kiárazódott, azonban az idei évben a feszes munkaerő-piac és a tavaly év végi kétéves bérmegállapodás következtében további béremelkedésre és ezek árakba történő begyűrűzésére számítunk. Ezt várakozásunk szerint részben ellensúlyozhatják a munkáltatói járulékcsökkentések az év közepétől. Az árazási döntéseknél fontos szerepet játszó inflációs várakozások továbbra is alacsonyan horgonyzottak. Mindezekből eredően kismértékben 3%-os cél feletti inflációra számítunk idén is (2019-es inflációs várakozásunk: 3,2% éves átlagban).
  • Kedden ismerhetjük meg a hazai építőipar novemberi teljesítményét
2018 októberében az építőipari termelés volumene idehaza 18,5%-kal emelkedett év/év alapon (nyers adat), mely a szeptemberi 25,8%-os bővüléshez viszonyítva a növekedés lassulását jelenti, bár még így is a szektor dinamikus teljesítményét mutatta. Novemberben már a hidegebb időjárás is befolyásolhatta az építési munkálatokat idehaza, ennek ellenére továbbra is kedvező, kétszámjegyű bővülésre számítunk az építőipar novemberi teljesítményében. Várakozásunk szerint 2019 végéig tovább szárnyalhat az építőipar. Az építőiparon belül az infrastruktúra-építés húzza az ágazatot. Ennek az alágazatnak a növekedése az EU-s forrásból finanszírozott projektek megvalósításával idén év végéig megmaradhat, 2020-tól azonban visszaesés várható. Emellett a növekedés irányába hat a CSOK és a kedvező finanszírozási környezet is. Az építőipar elsődleges problémája a munkaerőhiány és az abból fakadó béremelkedés, melyet az építőipari vállalatok hatékonyságnövelő beruházások megvalósításával képesek lehetnek ellensúlyozni. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.